Подписан двусторонний протокол между Украиной и ЕС о взаимном доступе на рынки

18.03.2003, 15:22

Украина и Европейский союз подписали двусторонний протокол о взаимном доступе на рынки товаров и услуг в рамках вступления Украины в ВТО. (укр.)

Триває візит урядової делегації на чолі з Прем'єр-міністром України Віктором Януковичем до Брюсселя. 17 березня глава уряду України провів зустріч із Президентом Європейської комісії Романо Проді.

Під час зустрічі було обговорено низку питань щодо стану та перспектив співробітництва між Україною і Європейським союзом. Зокрема, сторони домовилися про необхідність прискорити реалізацію раніше проголошених проектів, таких, наприклад, як нафтопровід "Одеса-Броди-Гданськ". Були визначені основні позиції щодо реалізації проекту "Одеса-Броди-Гданськ.

По закінченню зустрічі відбулася спільна прес-конференція Президента Європейської комісії та Прем'єр-міністра України, під час якої Романо Проді заявив про те, Україна і Євросоюз є не лише друзями, але й стратегічними партнерами. Він зазначив, що нещодавно оприлюднене послання Європейської комісії до Європейської Ради і Європейського парламенту "Ширша Європа - сусідство: нові рамки стосунків з нашими східними та південними сусідами" дасть більше можливостей для співробітництва зі східними сусідами.

Зі свого боку Прем'єр-міністр України відзначив, що під час зустрічі досягнуто домовленостей про те, що подальші кроки зближення України і Євросоюзу повинні здійснюватися "природнім шляхом". За його словами, Україна і українське суспільство прагнуть до європейського рівня життя, але для того, щоб так сталося, самі українці повинні багато зробити. Віктор Янукович підкреслив, що для того, аби прискорити рух до зближення з Євросоюзом, в Україні має статися певного роду "вибух". Однак першочерговими кроками для поглиблення співробітництва з Євросоюзом, на думку Прем'єр-міністра, має стати узгодження багатьох питань і окремих проектів, а також гармонізація українського законодавства з вимогами Європейського союзу.

Під час візиту Прем'єр-міністр України Віктор Янукович взяв участь у третій щорічній конференції Україна-ЄС "Ширша Європа: перспектива України". У своєму виступі на конференції глава Уряду заявив, що Україна покладає особливі надії на готовність Європейської комісії залучити країни-кандидати на членство у Євросоюзі до роботи над новою концепцією відносин зі східними державами. На думку Віктора Януковича, нові країни-члени ЄС, що добре знають та розуміють проблеми, з якими стикається Україна, підтримують євроінтеграційні прагнення нашої держави та сприятимуть їх практичному втіленню.

На переговорах у Брюсселі Україна і Європейський союз підписали двосторонній Протокол про доступ до ринку товарів та послуг у рамках вступу України до СОТ. Документ підписали Міністр економіки та з питань європейської інтеграції України Валерій Хорошковський та комісар з питань торгівлі Європейської комісії Паскаль Ламі. Для України позицію Європейського союзу у підписанні цього документа важко переоцінити, зазначив Валерій Хорошковський. "Це вагомий внесок до вступу України до Світової організації торгівлі", - підкреслив Міністр. Однак, за його словами, Україна розглядає цей документ не лише як черговий крок на шляху вступу до СОТ, а й як подальше поглиблення співробітництва з Європейським союзом.

Сьогодні, 18 березня, Прем'єр-міністр України Віктор Янукович бере участь у VI засіданні Ради з питань співробітництва між Україною та Європейським Союзом, а також проводить зустріч з Генеральним Секретарем НАТО Джорджем Робертсоном.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також