США обратилась к Украине с просьбой поспособствовать обновить членство в ЮНЕСКО

25.03.2003, 12:38

24 марта в Киеве по инициативе американской стороны состоялась встреча Вице-премьер-министра Украины Дмитрия Табачника с представителем США в Экономическом и Социальном Совете ООН Послом Сивом Сичаном и Чрезвычайным и Полномочным Послом США в Украине Карлосом Паскуалем. (укр.)

Головною темою розмови стало можливе сприяння України у процесі відновлення членства США в ЮНЕСКО. Зокрема, Посол С. Січан звернувся до уряду України з проханням надати підтримку Сполученим Штатам на виборах до Виконавчої Ради, що є одним з трьох керівних органів організації. Посол запевнив, що за умови поновлення членства США мають намір вносити до цієї міжнародної організації щорічно кошти, які будуть складати 22% від усього бюджету ЮНЕСКО. (США призупинили членство у цій організації у 1984 році. У вересні минулого року президент Джордж Буш прийняв рішення про поновлення членства.)

В свою чергу Д. Табачник запевнив Посла, що найближчим часом Міністерство закордонних справ України розгляне ініціативу Сполучених Штатів.

У ході зустрічі Д. Табачник також наголосив на необхідності докласти зусилля для вшануванню міжнародною спільнотою пам'яті жертв голодомору в Україні 1932-1933 років, під час якого загинуло понад 7 мільйонів українців. У цьому зв'язку він нагадав, що 16 листопада минулого року в Нью-Йорку відбулися жалобні заходи у зв'язку з 69-ю річницею голодомору в Україні, які були організовані Постійним представництвом України при ООН.

Д. Табачник повідомив посла, що за 11 років незалежного існування Україна досягла значного прогресу сфері прав людини, який є "не тільки щоденною практикою, але й довгостроковим завданням, спрямованим на покращення умов життя кожного громаняднина".

За його словами, уряд держави тримає на особливому контролі питання боротьби з розповсюдженням ВІЛ/СНІД в Україні, за для чого функціонує спеціальна урядова комісія.

В Україні також діє урядова "Програма профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні на 2001-2003 рр", а Міністерство охорони здоров'я за участю представників державних установ та неурядових організацій України розробляє проект нової програми на період 2004-2008 рр.

Д. Табачник нагадав, що до Правління Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією включений представник нашої країни - Міністр охорони здоров'я, а Україна, як держава, представляє в Правлінні Фонду інтереси 17 країн-реципієнтів Східної Європи та СНД.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також