Разработан законопроект "Об акцизном сборе"

18.03.2003, 11:29

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять за основу проект закона "Об акцизном сборе". (укр.)

Законопроектом пропонується вдосконалити чинний механізм справляння акцизного збору і, за словами авторів - народних депутатів В. Цушка, В. Фіалковського, О. Лукашука, він фактично є оновленою редакцією 5 розділу проекту Податкового кодексу України, прийнятого у другому читанні.

Зокрема, передбачається крім адвалорної (відсоткової до бази оподаткування) і специфічної (у твердих сумах з одиниці виміру ваги, об'єму, кількості або іншого натурального показника) систем ставок акцизного збору запровадити й змішану - одночасно у відсотках до бази оподаткування та у твердих сумах.

Суми акцизного збору, що підлягають сплаті з вироблених на митній території України товарів, а також з реалізованих від імені держави на митній території України підакцизних товарів, що відповідно до встановлених законодавством підстав перейшли у власність держави, визначаються платником збору самостійно виходячи з об'єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього збору, визначених законами про ставки акцизного збору.

В проекті виписано розділ щодо особливостей оподаткування акцизним збором алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Вони мають бути марковані марками акцизного збору встановленого зразка. Маркування алкогольних напоїв здійснюється марками акцизного збору, які відрізняються за дизайном для окремих видів продукції, визначених Кабінетом Міністрів України. Кожна така марка повинна мати окремий номер та найменування виду продукції, відповідно до місткості тари (посуду). Для маркування тютюнових виробів, які оподатковуються за різними ставками акцизного збору, марки виготовляються для кожної окремої групи таких виробів, різними за дизайном.

Плата, що вноситься українськими виробниками та імпортерами на покриття витрат держави на виробництво, зберігання та реалізацію марок акцизного збору за 1000 марок на алкогольні напої становить 25,88 гривень, на тютюнові вироби - 9,12 гривень.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також