За нарушение правил реализации нефтепродуктов предлагают ввести административную ответственность

07.03.2003, 11:08

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности рекомендовал парламенту утвердить в первом чтении законопроект о внесении изменений в Кодекс Украины об административных нарушениях (в отношении реализации нефтепродуктов). (укр.)

Як зазначив начальник Державної екологічної інспекції, Головний державний інспектор Міністерства екології та природних ресурсів України Петро Свирид, законопроектом передбачено введення адміністративної відповідальності за порушення правил реалізації нафтопродуктів, екологічні показники яких не відповідають вимогам стандартів, норм та правил. Зокрема, йдеться про етиловані бензини, октанове число яких штучно підвищується за рахунок добавляння тетраетилсвинцю.

За словами П. Свирида, необхідність прийняття такого документа зумовлена великою кількістю випадків реалізації нафтопродуктів, які не відповідали вимогам стандартів, прийнятим в Україні. За його словами, порушення виявлені на 60% перевірених автозаправних станціях.

Під час слухання питання голова Комітету А. Клюєв висловив пропозицію, аби на першому етапі перевірки з виконання вимог закону поширювалися не лише на автозаправні станції, а в першу чергу на нафтоперегінні заводи та пропускні пункти на Державному кордоні України. Надалі, сказав він, має бути виписано, як реалізувати технічно вимоги закону щодо інших об'єктів. Як сказав член Комітету І. Насалик, перевірки доцільно поширити на нафтобази, де, на думку депутата, переважно здійснюються незаконні операції з етилування бензину.

Підтримавши законопроект за основу, члени Комітету рекомендували врахувати їхні пропозиції під час підготовки законопроекту до розгляду у другому читанні та доопрацювати цей документ разом з правовим Комітетом парламенту.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також