Выносится на первое чтение законопроект об электронной торговле

01.04.2003, 11:43

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту поддержать в первом чтении проект закона об электронной торговле. (укр.)

За словами автора закона народниго депутата Сергія Буряка, цей закон має встановити засади використання новітніх технологій у різних галузях суспільного життя України, а також участі нашої держави в міжнародному інформаційному просторі. Насамперед це стосується фінансових та правових взаємовідносин юридичних і фізичних осіб з банківськими установами, технологій електронної торгівлі товарами, послугами тощо.

Так, зокрема, електронна торгівля включає використання всіх видів інформації та комунікаційних технологій в сфері торгівлі й виробництва, пропонує та надає різноманітні можливості для інтерактивного зв'язку між виробниками і замовниками та покупцями. Електронна торгівля надасть Україні можливість більш швидкого економічного розвитку та рівної конкуренції з багатьма країнами.

В законопроекті виписано норму про правовий статус електронного підпису. Зокрема, передбачено, що він за своїм статусом має юридичну силу власноручного підпису. При цьому електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише на тій підставі, що він має електронну форму. При укладанні договорів з електронної торгівлі, особи самостійно обирають вид електронного підпису, що його будуть застосовувати і самостійно несуть будь-які ризики, пов'язані з правовими наслідками підписання та виконання угод з використанням обраного електронного підпису. С. Буряк зазначив, що обов'язок доказування недійсності підпису або угоди покладається на сторону, яка заперечує їх дійсність. Вимоги до електронних підписів, що використовуються винятково в межах системи, заснованих на добровільних угодах осіб, укладених між визначеною кількістю учасників, визначаються у відповідних угодах між ними. Електронний підпис повинен забезпечувати неможливість з боку підписувача відмовитися від підписаних даних (електронного документу). Встановлюється вимога, згідно якої тільки особа, яка володіє ключем підпису могла підписати ці данні, будь-хто, маючи зразок підпису у вигляді сертифіката ключа, може перевірити оригінальність, справжність, цілісність даних, які підписані тощо.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також