Депутаты предлагают финансировать политические партии из Госбюджета

10.04.2003, 11:07

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендовал парламенту принять за основу законопроект о внесении изменений и дополнений к некоторым законодательным актам Украины в связи с введением государственного финансирования политических партий. (укр.)

Внесення пропонованих змін до законів України "Про політичні партії в Україні" та "Про вибори народних депутатів України", має на меті сприяти формуванню в держрві стабільної та розвиненої партійної системи, політичних партій, здатних взяти належну участь у процесі державотворення.

Сьогодні державне фінансування політичних партій, наголосили члени Комітету, здійснюється у формі створення певних умов для їхньої участі у виборах (надання безкоштовного ефірного часу на телебаченні та радіо, фінансування оприлюднення програмних положень у друкованому вигляді тощо), й опосередковано, - шляхом фінансування діяльності депутатських фракцій і груп, а також самих депутатів у парламенті (це одна з форм підтримки парламентської активності партій).

У зв'язку з цим, пропонується внести зміни до окремих законодавчих актів України, що гарантували б державну підтримку здійснення партіями їхньої статутної діяльності (поширення власних політичних поглядів, організацію публічних обговорень державних рішень, різноманітних досліджень з питань державотворення, випуск власних друкованих видань, підтримку партійних молодіжних, жіночих, дослідницьких, інформаційно-аналітичних та інших організацій тощо) - пряме загальне фінансування політичних партій. Крім того, передбачається встановлення компенсацій партіям (виборчим блокам партій) коштів, витрачених на проведення виборчих кампаній - пряме спеціальне фінансування. Державну підтримку політичних партій пропонується здійснювати шляхом надання останнім коштів безпосередньо з Державного бюджету України.

Як вважає автор документа - народний депутат Олег Гринів, запровадження державної фінансової підтримки політичних партій сприятиме: підвищенню суспільного контролю над державою внаслідок підвищення ролі опозиційних політичних партій, появи інституту партійної відповідальності за діяльність парламенту, уряду; зростанню кількості "ідеологічних партій", визначальною характеристикою яких є їхні програмні положення, а не членство в них відомих політичних діячів тощо. Також підвищенню якості державних рішень; запобіганню соціальним та іншим конфліктам у суспільстві завдяки перенесенню їх у сферу міжпартійних діалогів та міжпартійної конкуренції; підвищенню рівня політичної культури та політичної свідомості громадян; підвищенню прозорості партійних фінансів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також