Законопроект о Государственной пограничной службе готов ко второму чтению

11.04.2003, 11:23

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам национальной безопасности и обороны рекомендовал парламенту принять во втором чтении проект закона о Государственной пограничной службе. (укр.)

Законопроектом визначаються правові основи організації та діяльності Державної прикордонної служби України, її загальна структура та чисельність, функції та повноваження.

Після першого читання до Комітету надійшло чимало пропозицій та зауважень від народних депутатів України: Крючкова Г. К., Манчуленка Г. М., Зубова В. С., Симонова В. Д., Стретовича В. М., Танюка Л. С. Зокрема, доповнено статтю 2 щодо основних функцій Державної прикордонної служби України.

В редакції до другого читання основними принципами діяльності Державної прикордонної служби є "законність; повага і дотримання прав та свобод людини та громадянина; позапартійність; безперервність; конспірація, поєднання гласних та негласних форм і методів діяльності; поєднання єдиноначальності та колегіального розроблення найбільш важливих рішень; взаємодія з органами державної влади України, органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, юридичними та фізичними особами; підконтрольність та підзвітність відповідним органам державної влади та відкритості для демократичного цивільного контролю".

Документом також визначена загальна структура, чисельність та організація діяльності, повноваження, правовий та соціальний захист особового складу, фінансування Державної прикордонної служби.

Окремими розділами регламентується контроль і нагляд за діяльністю та відповідальність за правопорушення у сфері діяльності Державної прикордонної служби України.

Члени Комітету також рекомендували парламенту прийняти у другому читанні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з утворенням Державної прикордонної служби України.

Законопроектом пропонується внести зміни до низки законодавчих актів з метою узгодження останніх із прийнятим Законом. Зміни передбачається внести до Кримінально-процесуального кодексу, Кодексу України про кримінальні правопорушення, Митного кодексу, Кодексу Торговельного мореплавства, Законів України "Про власність", "Про зайнятість населення", "Про державний кордон України", "Про Службу безпеки України" та ін.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також