Депутаты предлагают усилить контроль над лотереями

12.04.2003, 14:50

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту поддержать в первом чтении проект закона о государственном регулировании деятельности по выпуску и проведению лотерей и денежных розыгрышей. (укр.)

За словами Голови Комітету Сергія Буряка, лотерейний бізнес є діяльністю на ринку обмежених фінансових ресурсів населення. На відміну від інших видів підприємництва, де наслідком конкуренції є збільшення доходів громадян і бюджету, необмежена та неконтрольована державою лотерейна діяльність призводить до зростання розчарування й зневіри людей у такий спосіб отримати доход, внаслідок чого відбувається зменшення обсягів покупки лотерейних білетів і як наслідок - доходів бюджету. Водночас, лотерейний бізнес є відомою лазівкою відмивання доходів, отриманих злочинним шляхом.

Саме тому на законодавчому рівні необхідно прийняти рішення, що в Україні діють виключно лотереї, запроваджені за рішенням держави.

З фіскальної точки зору, зазначив С. Буряк, введення державної монополії на запровадження лотерей пояснюється бажанням держави збільшити бюджетні доходи від такої діяльності.

Так, у 2001 році загальний обсяг продажу легальних державних лотерей становив майже 220 млн. гривень, а сплачені від цієї діяльності податки становили біля 34 млн. гривень. При цьому, обсяг неліцензованих лотерей за цей період становив до 90 млн. гривень, з яких податки не були сплачені.

В законопроекті передбачена фінансову зацікавленість територіальних громад у підтримці розвитку мережі державних лотерей на їх території.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також