Разработан законопроект о материальной ответственности военнослужащих

15.04.2003, 11:27

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендует парламенту принять за основу законопроект о материальной ответственности военнослужащих за ущерб, причиненный государству. (укр.)

Документ окреслює чіткий механізм визначення шкоди, заподіяної військовому майну, визначення осіб, винних у заподіянні шкоди, та притягнення військовослужбовців (військовозобов'язаних) до матеріальної відповідальності.

Законопроект визначає підставу, умови та порядок відшкодування шкоди, заподіяної військовому майну держави, яке закріплене за військовими частинами, з'єднаннями, установами та іншими підрозділами Збройних Сил України, Прикордонних військ України, Служби безпеки України, внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України та інших військових формувань, створених у встановленому законом порядку, під час проходження військової служби та військових зборів.

Проектом закону передбачено чітке визначення порядку притягнення військовослужбовця (військовозобов'язаного) до матеріальної відповідальності, проведення розслідування за фактом заподіяння шкоди, правового статусу посадової особи, яка уповноважена на проведення такого розслідування, порядку відшкодування заподіяної шкоди, а також способів й механізмів забезпечення законності притягнення військовослужбовця (військовозобов'язаного) до матеріальної відповідальності за шкоду, заподіяну державі.

Також у документі подано перелік обставин звільнення військовослужбовця (військовозобов'язаного) від матеріальної відповідальності за шкоду, заподіяну державі, зокрема розширено цей перелік шляхом включення до нього такої підстави як службовий ризик.

Проектом передбачається удосконалення механізму безпосереднього притягнення військовослужбовців (військовозобов'язаних) до матеріальної відповідальності шляхом введення норми про те, що командир (начальник) відповідної військової частини (установи) зобов'язаний подати цивільний позов про відшкодування заподіяної шкоди військовому майну, якщо військовослужбовець (військовозобов'язаний) відмовитися від відшкодування заподіяної шкоди, а також у випадках настання повної матеріальної відповідальності.

Автор документа - народний депутат В. Олуйко вважає, що прийняття закону гарантуватиме збереження грошового забезпечення військовослужбовців від можливих неправомірних наказів командирів (начальників) військових частин (установ), збільшить гарантії соціального та правового захисту військовослужбовців та військовозобов'язаних під час проходження військових зборів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також