Депутаты предлагают продлить действие специального режима налогообложения в агропромышленном комплексе

04.04.2003, 11:32

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендует парламенту принять в первом чтении проект закона о внесении изменений в Закон "О налоге на добавленную стоимость" (о продолжении действия специального режима налогообложения). (укр.)

За словами автора - народного депутата Катерини Ващук, запропоновані зміни спрямовані на прискорення передачі в комунальну власність у встановленому законодавством порядку розташованих у сільській місцевості об'єктів соціальної інфраструктури та прискорення реформування аграрного сектора економіки.

Розвиток фермерства, створення умов для закупівлі переробними підприємствами сільськогосподарської продукції у фізичних осіб, зумовили необхідність внесення доповнення щодо операцій з переробки сільськогосподарської продукції на потужностях платника податку, яка придбана у фізичних осіб, що не є платником цього податку, за нульовою ставкою.

Спеціальні режими оподаткування податком на додану вартість стали одним із вагомих важелів державної підтримки агропромислового комплексу, яка через відсутність коштів державного бюджету на 80% здійснюється шляхом запровадження сприятливої податкової політики.

Тому пропонується зберегти до 31 грудня 2009 року дію спеціальних режимів оподаткування податку на додану вартість шляхом спрямування коштів зазначеного податку на підтримку доходів сільськогосподарських товаровиробників через спеціальні рахунки Державного казначейства України.

Враховуючи актуальність та необхідність проведення селекційної роботи у тваринницькій галузі, зазначила К. Ващук, пропонується внести доповнення до статті 121 вказаного Закону щодо звільнення від оподаткування операцій з ввезення (пересилання) на митну територію України вітчизняними сільськогосподарськими товаровиробниками племінних (генетичних) ресурсів сільськогосподарських тварин, а також обладнання для ведення племінної справи у тваринництві.

Прийняття зазначеної норми, вважають члени Комітету, дозволить в найбільш стислі строки відродити вітчизняне племінне тваринництво та птахівництво, що насамперед призведе до створення умов розвитку високоефективного, конкурентноспроможного сільського господарства, прибуток від якого в декілька разів перевищить суму коштів від несплати податку на додану вартість при імпорті цінних племінних матеріалів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також