Глава ЕБРР отмечает позитивные сдвиги в экономике Украины

22.05.2003, 11:20

В Киеве состоялась встреча Президента Украины Леонида Кучмы и президента Европейского банка реконструкции и развития Жана Лемьера. (укр.)

Під час зустрічі головними темами обговорення були перспективи співробітництва України з Європейським банком реконструкції і розвитку, зокрема щодо просування проекту "Рівне - Хмельницький" та можливого залучення ЄБРР до стратегічних проектів у сфері нафто- та газотранспортних систем.

Перед початком зустрічі глава української держави назвав доброю ознакою те, що зустрічі з Жаном Лем'єром останнім часом відбуваються часто.

Леонід Кучма також підкреслив, що для України настав час широкомасштабних проектів. Президент України наголосив на необхідності залучення ЄБРР до фінансування добудови Рівненської і Хмельницької АЕС.

Також Президент України привітав Жана Лем'єра з успішним завершенням конференції ЄБРР, яка нещодавно відбулася у Ташкенті.

У ході розмови Жан Лем'єр відзначив позитивні зрушення України в економіці, що створює, за його словами, добрий клімат для співробітництва України та ЄБРР. "Ситуація в Україні покращилася. Особливо хотів би відзначити поліпшення макроекономічної ситуації і успіхи у зовнішній торгівлі. Ми переконані, що, якщо Україна скористається зробленим і йтиме в тому ж напрямку, нею буде досягнуто потужного економічного зростання й надалі". При цьому Жан Лем'єр відзначив готовність ЄБРР до продовження реалізації проектів в Україні, зокрема в транспортній та енергетичній сферах. Він підкреслив наявну позитивну взаємодію з урядом щодо подальшого співробітництва з ЄБРР, яке, за словами Президента ЄБРР, має конкретне навантаження. "У нас вже є, так би мовити, карта наших подальших кроків", - сказав він. Жан Лем'єр також подякував Президенту України за особисте опікування цим процесом.

Він поінформував главу держави про відновлення переговорів стосовно добудови Рівненської та Хмельницької АЕС і підкреслив відкритість цього процесу. Жан Лем'єр зазначив, що ЄБРР погоджується з необхідністю повністю переглянути проект від самого початку і застосувати нові підходи щодо конкретних кроків його реалізації.

Президент ЄБРР підкреслив необхідність вжиття Україною конкретних кроків щодо поліпшення інвестиційного клімату. Леонід Кучма повідомив, що найближчим часом будуть дані відповідні доручення уряду щодо реалізації необхідних заходів у цьому напрямку.

Під час розмови також було обговорено питання створення газотранспортного консорціуму. Жан Лем'єр знову підкреслив готовність ЄБРР взяти участь у реалізації цього проекту.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також