ГК "Укргазвидобування" зажгла факел над Куличихинским месторождением

10.06.2003, 12:18

9 июня состоялось торжественное открытие установки сайклинг-процесса Куличихинского нефтегазоконденсатного месторождения в Полтавской области. (укр.)

Газовий факел над родовищем запалили голова Полтавської ОДА Євген Томін та генеральний директор ДК "Укргазвидобування" Ілля Рибчич.

Куличихинське родовище відкрите ще у 1976 році. Проте у зв'язку з високим вмістом у запасах родовища газового конденсату, його розробка без застосування передових технологій видобутку була б неефективною. Тому пробурені свердловини були законсервовані. Протягом 2002-2003 років на родовищі споруджено установку сайклінг-процесу, що відкрило шлях до його повноцінного освоєння.

Суть технології сайклінг-процесу, розробленої у США у вісімдесятих роках, полягає у постійному закачуванні в родовище сухого газу по спеціальних нагнітальних свердловинах. У пластах родовища газ насичується конденсатом, піднімаючи його на поверхню експлуатаційними свердловинами. На установці комплексної підготовки газу (УКПГ) родовища конденсат відокремлюють від газу та спрямовують на переробку. Очищений та осушений газ знову закачується у родовище.

ДК "Укргазвидобування" - єдина компанія СНД, що впровадила та ефективно використовує технологію сайклінг-процесу. Куличихинське родовище стало вже п'ятим об'єктом "Укргазвидобування", що використовує цю технологію.

За розрахунковий 10-річний період експлуатації сайклінг-процесу, з Куличихинського родовища планується додатково видобути 320 тис. тонн газового конденсату. Станом на 1 травня 2003 року до УПГН під'єднано 22 свердловини, в тому числі: 2 нагнітальних, 7 нафтових та 13 газових.

Кошторисна вартість установки сайклінг-процесу складає 11 млн. грн. Термін окупності проекту - 1.5 року.

Видобувні запаси Куличихинського родовища 1990 року затверджені ДКЗ (категорія С1) в об'ємах: газу - 6.573 млрд. м3, конденсату - 854 тис. т, нафти - 799 тис. т (категорія С1). У 1997 році на родовищі було введено в дію тимчасову установку попередньої підготовки нафти і газу, на якій газ та конденсат проходили первинну обробку та подавалися для подальшої підготовки на Тимофіївське родовище.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також