Виктор Янукович посетил с официальным визитом Беларусь

18.06.2003, 10:33

Премьер-министр Украины Виктор Янукович во время официального визита в Республику Беларусь провел переговоры с главой Совета Министров Беларуси Геннадием Новицким. (укр.)

В. Янукович наголосив: "Головним завданням має стати створення належних умов для людей, щоб вони мали можливість спілкуватися і вирішувати питання, актуальні для розвитку економік наших країн".

Глава уряду України також зазначив, що українській і білоруській сторонам необхідно перейти від дипломатії до розв'язання конкретних питань. Зокрема, зняти існуючі обмеження прикордонної торгівлі.

Водночас Г. Новицький висловив переконання, що перший офіційний візит Прем'єр-міністра України Віктора Януковича до Білорусі стане важливою віхою у справі поліпшення двосторонньої співпраці двох країн.

За результатами переговорів глави урядів України та Білорусі підписали протокол про внесення доповнень до Міжурядової угоди про військово-технічну співпрацю двох країн. Протоколом, зокрема передбачається створення міжурядової комісії, яка займатиметься розв'язанням питань співпраці країн у сфері військових технологій і продукції ВПК.

Після підписання протоколу Г. Новицький відзначив, що завдяки створенню цієї комісії вже найближчим часом вдасться значно пожвавити відносини України і Білорусі в сфері військово-технічної співпраці. У свою чергу В. Янукович підкреслив, що форми кооперації в сфері військово-технічної співпраці можуть бути найрізноманітнішими. Йдеться як про співпрацю на рівні договірних відносин, так і про створення спільних підприємств, участь в інвестиційних програмах, формування власності підприємств ВПК.

Коментуючи на спільній прес-конференції результати українсько-білоруських міжурядових переговорів, Прем'єр-міністр України заявив, що реальне поліпшення торгово-економічної співпраці України та Білорусі можливе за умов вирішення окремих проблемних питань. При цьому він акцентував увагу як на створенні належних умов для нормалізації товарообміну, так і на поліпшенні прикордонної торгівлі. Українська і білоруська сторони мають чітке бачення того, в яких групах товарообміну нині є перешкоди.

Прем'єр-міністр України вважає, що перешкоди в цьому напрямі вимагають як простих рішень, так і врегулювання на законодавчому рівні. Українська та білоруська сторони мають створити такі умови на пунктах переходу кордону, які б не принижували людей, а навпаки, сприяли торгівлі та товарообміну. "Не таємниця, що між прикордонними областями України та Білорусі існує чимало культурних, економічних і, нарешті, просто родинних зв'язків", - зазначив Віктор Янукович. На переконання Прем'єр-міністра України, уряди обох країн повинні заохочувати і розвивати зв'язки, які ніколи не обривалися.

17 червня під час дводенного офіційного візиту до Республіки Білорусь В. Янукович мав зустріч з Президентом Білорусі Олександром Лукашенком, а також відвідав Мінський тракторний завод та побувати у селищі Януки Докшицького району Вітебської області.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також