Для формирования единого рынка СНГ возникла объективная необходимость

19.06.2003, 10:59

Премьер-министр Украины Виктор Янукович принял участие в работе 7 Петербургского международного экономического форума. (укр.)

Виступаючи на форумі, глава уряду заявив, що для формування єдиного ринку СНД виникла об'єктивна економiчна необхiднiсть.

У бiльшостi держав СНД спостерiгається активне економiчне зростання. Зокрема, за словами В. Януковича, за першi чотири мiсяцi цього року валовий внутрiшнiй продукт i обсяг промислового виробництва країн СНД у середньому зросли на 5%, що дало змогу збiльшити в першому кварталi поточного року товарообiг мiж країнами Спiвдружностi на 25%. "Але щоб зробити це зростання незворотним i поширити його на весь економiчний простiр Спiвдружностi, треба максимально усунути обмеження i бар'єри у взаємнiй торгiвлi", - підкреслив Прем'єр-мiнiстр.

Глава українського уряду також звернув увагу на той факт, що для формування єдиного ринку СНД є солiдна нормативна база, практично максимальний формат країн-учасниць i полiтична воля керівників держав.

"Ми сподiваємося, що на самiтi в Ялтi можна буде пiдбити позитивний пiдсумок 10-рiчному процесу створення зони вiльної торгiвлi. Ми вважаємо, що першочерговим етапом на шляху поглиблення спiвробiтництва наших країн має стати повномасштабне формування зони вiльної торгiвлi," - заявив Прем'єр-мiнiстр.

В. Янукович нагадав, що знаковою подiєю для поглиблення спiвробiтництва в рамках СНД стало рiшення чотирьох країн - України, Росiї, Казахстану i Бiлорусi - про створення єдиного економiчного простору. У зв'язку з цим Прем'єр-міністр висловив думку, що потрібно враховувати свiтовий досвiд побудови рiзних моделей економiчних iнтеграцiй.

Глава уряду також нагадав, що нині Україна, як й iншi учасники цiєї iнiцiативи, активно розробляє основи i принципи формування такого простору, а наступне засiдання комiсiї найвищого рiвня вiдбудеться 20 червня цього року в Києвi.

В. Янукович також висловився за необхiднiсть розвитку спiвробiтництва країн СНД в iнших напрямах. Зокрема, в забезпеченні оптимального завантаження національних транспортних систем, гарантуванні енергетичної безпеки держав, узгодженого розвитку паливно-енергетичних комплексiв, розробки i реалiзацiї програм створення спільного аграрного ринку i технiчного переоснащення економiк.

"Україна готова просуватися до бiльш високих форм економiчного спiвробiтництва, у тому числi в рамках СНД. Однак цей процес повинен спиратися на об'єктивнi економiчнi закони i реальнi життєвi iнтереси всiх держав Спiвдружностi," - підсумував Прем'єр-міністр.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також