Украина и ЕС готовят соглашение по вопросам эмиграции

24.06.2003, 11:47

19-20 июня в Брюсселе состоялся второй раунд переговоров между Украиной и ЕС по вопросу заключения Соглашения о реадмиссии, которое будет регулировать вопросы незаконной эмиграции между Украиной и странами-членами Европейского Союза. (укр.)

Делегацію України, до якої увійшли представники Адміністрації Президента України, Міністерств юстиції, внутрішніх справ, Державного комітету у справах охорони державного кордону, на переговорах очолив заступник Державного секретаря Міністерства закордонних справ О. Ф. Моцик. Єcівська делегація на чолі з Директором Гендиректорату з зовнішніх зв'язків Х. Мінгареллі, була представлена співробітниками даного директорату, а також Гендиректорату Єврокомісії з юстиції і внутрішніх справ.

Як відомо, згадані переговори ведуться у контексті подальшого розширення і поглиблення співробітництва між Україною та Європейським Союзом, головною метою якого є подальша європейська інтеграція України.

За підсумками другого раунду переговорів, що проводяться на основі консолідованого тексту Угоди, розробленого українською стороною у травні цього року, сторони відзначили відвертий і конструктивний обмін думками та досягнутий прогрес. Зокрема, було досягнуто порозуміння стосовно питання структури та загальних принципів документу. Окрім цього, було проведене постатейне обговорення проекту, яке засвідчило необхідність здійснення подальшої роботи у даному напрямку.

Україна розглядає відповідний переговорний процес з Євросоюзом як один з ключових елементів боротьби з потоками нелегальних мігрантів, які проходять транзитом через нашу країну в держави-члени Євросоюзу. На думку експертів, іншими невід'ємними складовими протистояння нелегальній міграції на Європейському континенті, можуть стати відповідні угоди між Євросоюзом та Росією, ЄС та Білоруссю, а також між Україною та Росією, Україною і Білоруссю, між Росією і Білоруссю.

У ході обговорення, представники України та ЄС також дійшли висновку про потребу запровадження заходів для взаємного спрощення візового режиму. Строки проведення наступного раунду переговорів будуть визначені по дипломатичних каналах.

Загалом, проведений захід став ще одним підтвердження бажання сторін до подальшого зміцнення стосунків у сфері юстиції і внутрішніх справ та поєднання їх зусиль у боротьбі з нелегальною міграцією.
По материалам официального сайта Представительства Украины при Европейском Союзе.

Читайте також