В Киеве прошло заседание украино-литовского межправительственного совета

06.06.2003, 11:31

Премьер-министр Украины Виктор Янукович и Премьер-министр Литовской Республики Альгирдас Бразаускас провели первое заседание межправительственного совета по сотрудничеству Украины и Литовской Республики. (укр.)

Уже понад 11 років Україна і Литва, як дві незалежних держави, успішно співробітничають на двосторонньому і міжнародному рівнях. За цей час склалися тісні економічні та культурні зв'язки з Литовською Республікою, і було багато досягнуто завдяки взаємній підтримці двох народів. Проте рівень взаємовідносин обох держав ще залишається досить низьким від потенційних можливостей. Виникла пропозиція створити подібний форум.

Міжурядова рада - це офіційний міждержавний орган, який спроможний значно підняти рівень торгово-економічних, культурних відносин між Україною і Литвою. Функціонування ради уможливить створення всіх умов для фахівців, промисловців і підприємців, допоможе збільшити торговельно-економічний оборот, додати динаміки відносинам двох держав, зазначив Прем'єр-міністр України, характеризуючи новостворений орган.

Прем'єр-міністр Литви зі свого боку зауважив, що це добра нагода продовжити і розширити відносини, адже "це не початок, а зміцнення і розширення наших відносин у багатьох сферах, не тільки в економіко-фінансових, соціальних справах, а також у сфері культурного спілкування на рівні наших Міністерств культури, окремих колективів, гастролерів, а також видань, книг, перекладів, оскільки українська література дуже багата своїми прекрасними добутками і письменниками, Литва теж, хоча і невелика, але має свій почерк у цій сфері".

Сторони зазначили, що перспективним напрямом розвитку україно-литовського співробітництва на сьогодні є енергетична і транспортна сфери, зокрема співробітництво в Балтійськом регіоні, розвиток і наповнення вантажопотоком середньої частини автотранспортного коридору N 9, утворення транспортного коридору Чорне море - Балтійське море. До того ж українські фахівці в сфері атомної енергетики мають унікальний досвід висновку з експлуатації ядерних блоків і готові до співробітництва з литовською стороною в процесі закриття Ігналинської АЕС. Важливим для обох держав є і постачання продукції металургійного виробництва українських металургійних заводів, експортування різного промислового устаткування в Литву.

Україна зацікавлена надалі розвивати інвестиційне співробітництво, а також у більш активній участі литовських промисловців і підприємців у приватизаційних процесах.

Українська сторона має зацікавлення також у вивченні досвіду Литовської Республіки в питаннях інтеграції в європейський простір, підтримці Литовською Республікою євроінтеграційних прагнень України.

Підтвердження своїх намірів держави відобразили в підписаних документах по завершенні першого засідання міжурядової ради. Зокрема, підписано спільну декларацію про створення міжурядової ради з питань україно-литовського співробітництва, регламент і протокол засідання ради, угоди про співробітництво у сфері попередження надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків, про взаємну охорону секретної інформації, угоду про торгово-економічне, науково-технічне, та культурне співробітництво між Вільнюською та Дніпропетровською обласними адміністраціями.

Прем'єр-міністр України висловив упевненість у тому, що створена міжурядова рада з питань україно-литовського співробітництва стане ефективним і гнучким механізмом двосторонньої взаємодії на рівні виконавчої влади та буде розглядати актуальні питання співробітництва. Рада буде сприяти поглибленню контактів на рівні окремих міністерств, що в сукупності значно прискорить і поліпшить процес реалізації досягнутих домовленостей і виконання прийнятих рішень.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також