Завершились миротворческие учения "Щит мира - 2003"

22.07.2003, 10:50

На Яворивском общевойсковом полигоне Западного оперативного командования завершились многонациональные командно-штабные миротворческие учения бригадного уровня с привлечением войск "Щит мира - 2003". (укр.)

21 липня о 10.00 на Церемоніальному майданчику Яворівського загальновійськового полігону Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України відбулася урочиста церемонія закриття багатонаціонального командно-штабного миротворчого навчання бригадного рівня із залученням військ "Щит миру - 2003".

В ході "Щита миру - 2003" військовослужбовці 20 країн-учасниць навчання відпрацювали спільні дії сил та штабів під час планування та проведення операції з підтримки миру з використанням комп'ютерного моделювання.

Цьогорічне навчання "Щит миру" було проведено у три етапи. Зокрема, в ході польової фази маневрів військові відпрацювали дії з контролю за натовпом та охорони військовополонених, звільнення заручників, надання допомоги біженцям та боротьби із бойовиками незаконних озброєних формувань. Командно-штабна частина навчання розгорталася у створених 5 штабах батальйонів. Також, за допомогою комп'ютерів миротворчі завдання розв'язували тринадцять штабів рот, які було представлено військовослужбовцями з Австрії, Болгарії, Греції, Канади, Молдови, Польщі, Румунії, США та України.

"Щит миру-2003" відрізнявся від попередніх подібних навчань розширенням формату учасників. Якщо у попередні роки маневри були двосторонніми - українсько-американськими - із запрошенням інших країн в якості спостерігачів, то у цьогорічних маневрах взяли участь близько 1000 військових з 22 країн-членів та партнерів НАТО. Зокрема, Австрії, Азербайджану, Білорусі, Болгарії, Вірменії, Греції, Грузії, Данії, Казахстану, Канади, Киргизстану, Латвії, Молдови, Німеччини, Норвегії, Польщі, Румунії, Словаччини, США, Туреччини, України та Швеції.

Збройні Сили України на навчанні було представлено 350 військовослужбовцями. Крім того, військові країн-учасниць навчання використовували українське озброєння і військову техніку.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також