Правительство назвало виновных в повышении цен на продовольствие

24.07.2003, 11:57

На расширенном заседании Кабинета Министров Украины, в котором приняли участие народные депутаты руководители регионов, рассматривался вопрос о неотложных мерах на зерновом и продовольственном рынках. (укр.)

Як заявив Прем'єр-мiнiстр України Вiктор Янукович, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, уряд повинен дати вiдповiдi на запитання, "хто винен i яку понесе вiдповiдальнiсть, коли цiни повернуть на колишнiй рiвень, i хто i що зробив в урядi, щоб не допустити цього в майбутньому".

Віктор Янукович зазначив, що ситуацiя з пiдвищенням цiн на продовольчому ринку була створена штучно i для зростання цiн не було нiяких пiдстав.

Глава уряду наголосив, що вiдповiдальними за ситуацiю зi штучним пiдвищенням цiн на продовольчому ринку країни аграрний блок уряду, Мiнiстерство аграрної полiтики, Мiнiстерство економiки та з питань європейської iнтеграцiї, а також Антимонопольний комiтет України.

За словами глави уряду "фiрми, якi мали намiр отримати надприбутки на цiй ситуацiї, стали iнструментами в руках сил, якi вiдкрито або приховано опозицiонують уряду".

Віктор Янукович зазначив, що нинi вже вiдомi комерцiйнi структури, якi "вiдверто жирували" на ситуацiї зi штучним пiдвищенням цiн, i прiзвища тих, хто за ними стоїть. "Жоден з випадкiв не буде спущений "на гальмах", тим бiльше що такi операцiї проводилися з вiдома деяких керiвникiв мiсцевої влади, регiонiв, знаходили, на жаль, прикриття i у правоохоронних органiв".

Глава уряду заявив, що "неприкрите бажання отримати надприбутки зробили фiрми iнструментом у руках сил, якi вiдкрито або приховано опозицiонують уряду". "Своїми цiлеспрямованими дiями вони штучно викликали ажiотаж населення на продовольчi товари", - наголосив Прем'єр-міністр, констатувавши, що вже в червнi в Iвано-Франкiвськiй, Хмельницькiй, Сумськiй областях цiна кiлограма борошна перевищила позначку 1,7 грн. "Не утрималися цiни i в Днiпропетровськiй областi, Криму i Запорiжжi. Далi зростання цiн охопило всi регiони країни".

Віктор Янукович висловився за необхiднiсть розв'язання питання продовольчого балансу в країнi, вiдзначивши при цьому, що продовольчi баланси МiнАПК i Мiнекономiки були "повнiстю вiдiрванi вiд життя".

Прем'єр-мінстр також нагадав про iснування висновкiв експертiв про приписки урожаю минулого року. "Безконтрольного використання i вивозу за кордон зерна за дуже низьким цiнами бути не повинно", - заявив глава уряду.

Віктор Янукович звернув увагу на те, що досi не сформована державна система закупiвлi зерна. "Цим питанням ми почали займатися тiльки з початку року", - наголосив вiн, додавши, що ланцюжок "виробництво - переробка" зерна спрацювала не на користь державi i людям.

За результатом засідання було прийнято постанови уряду "Про заходи щодо стабілізації ринку основних продовольчих товарів" та "Про першочергові дії на ринку зерна та продовольств", якими передбачаються законодавчі, організаційно-правові та економічні заходи з метою недопущення подібних кризових ситуацій на продовольчому та зерновому ринках у майбутньому.

Уряд своїм рішенням рекомендував звільнити з посад голів Дніпропетровської, Полтавської, Чернівецької обласних державних адміністрацій, а також керівника Державного департаменту продовольчої політики.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також