Утверждена программа развития промышленности Украины

25.07.2003, 11:26

Кабинет Министров Украины утвердил государственную программу развития промышленности на 2001-2011 годы. (укр.)

Головною метою програми стало створення сучасного, інтегрованого у світове виробництво і здатного до саморозвитку промислового комплексу, який за своїми основними показниками відповідатиме аналогічним утворенням у технологічно розвинутих державах світу.

Для забезпечення головної мети розвитку промисловості, виходячи з повноважень і завдань органів управління відповідних рівнів, в програмі визначена система цілей.

Основними концептуальним ідеями, які покладені в основу Програми розвитку промисловості є:

- забезпечення промисловістю національних інтересів;

- соціальна, екологічна спрямованість реформування промисловості;

- поєднання державного регулювання з ринковими механізмами саморегуляції;

- програмно-цільовий підхід до вирішення завдань державної і регіональної промислової політики;

- поглиблення процесів інтеграції у світове промислове виробництво, насамперед, євроінтеграції;

- орієнтація переважно на власні сили.

Програма спрямована на формування умов прискореного розвитку промисловості. Передбачається досягнення на цій основі високих темпів зростання промислового виробництва.

Враховуючи те, що програма охоплює досить тривалий період і потребує суттєвих інвестицій, її цільові настанови і завдання структуровані за періодами.

Перший етап - підготовчий (2003 рік). В системі першочергових заходів ставиться завдання створити необхідні умови для активізації державних зусиль щодо розвитку промисловості.

Другий етап - середньостроковий (до 2006 року). На цьому етапі забезпечується подальша реалізація основних трансформаційних процесів, спрямованих на перетворення промислового комплексу у високоефективну систему, здатну до самовідтворення та стабільного прискореного розвитку.

Третій етап - довгостроковий (до 2011 року). У цей період передбачається за рахунок розширеного інвестування та спираючись на досягнення попередніх етапів в реалізації заходів промислової політики забезпечити подальший розвиток промисловості та збільшення ринків збуту, насамперед зовнішніх.

Основними завданнями Програми є забезпечення сталого прискореного зростання обсягів промислового виробництва; відновлення і розвиток внутрішнього і зовнішнього ринків; забезпечення конкурентоспроможності промислової продукції, передусім з високим ступенем переробки; збільшення обсягів наукоємної продукції в структурі промислового виробництва; оновлення основних фондів, розширене самовідтворення нових технологічних укладів, перехід до постіндустріального інституціонального устрою; адаптація підприємств та наступна реалізація переваг в зв'язку з входженням України в СОТ інтеграцією з ЄС; наближення соціальних умов, екологічного стану та економічної ефективності промисловості до європейських норм.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також