Вексельное обращение в Украине: проблемы и перспективы

31.07.2003, 15:19

Ассоциация украинских банков совместно с редакцией деловой газеты "Бизнес" провели круглый стол на тему "Вексельное обращение в Украине: Проблемы и перспективы". (укр.)

У круглому столі, окрім Президента АУБ та керівників управлінь з питань цінних паперів та оподаткування банків АУБ, взяли участь Радник Голови НБУ, представники Мінфіну, Мінекономіки, ДКЦПФР, ПФТС, УНЦ Міжнародної Торгівельної Палати, Центру комерційного права, комерційних банків: УкрСиббанк, ПУМБ, УКРГАЗБАНК, АКБ "Київ", а також Компаній "Єнергія-житло" та "Атланта-Трейдинг", які активно працюють на ринку векселів.

Учасники круглого столу, обговорюючи проблеми і перспективи вексельного обігу в Україні, його значення для економіки та банківської системи, одностайно зійшлися на необхідності розвитку ринку векселів як платіжного інструменту для поповнення обігових коштів підприємств, беручи до уваги величезні обсяги дебіторської і кредиторської заборгованості підприємств.

Як конкретний крок, учасники круглого столу прийняли Рекомендації, в яких, зокрема, відзначено:

1. Рекомендувати АУБ підготувати спільне (АУБ, НБУ, УМЦ, МТП, ПФТС, тощо) звернення до вищих органів державної влади з проханням визначити відповідальний орган за реалізацію системного підходу при створенні і розвитку вексельного ринку та доручити йому створити Міжвідомчу робочу групу з розробки програми заходів розвитку вексельного обігу в Україні.

2. АУБ звернутися зі спільною заявою від учасників Круглого столу до МЗС з проханням прискорити опублікування офіційного перекладу Додатків до Женевських конвенції (зокрема Уніфікованого закону про переказні векселі і прості векселі після спільного доопрацювання його тексту з тимчасовою робочою групою НБУ та АУБ з вексельного обігу).

3. АУБ спільно з НБУ та УНЦ МТП звернутися до Верховного суду і Вищого господарського суду з пропозицією включити представника АУБ у робочу групу з проведення аналізу судової практики розгляду вексельних суперечок з метою підвищення обгрунтованості прийняття рішень судами та поширення практики прийняття рішень, виходячи з рекомендацій Верховного суду.

4. Залучити іноземних експертів для аналізу програми розвитку вексельного обігу в Україні з метою оптимізації запропонованих заходів.
По материалам пресс-службы АУБ.

Читайте також