"Нафтогаз України" активизирует внешнеэкономическую деятельность

10.09.2003, 18:57

НАК "Нафтогаз України" и Министерство иностранных дел Украины провели расширенное совещание по вопросам внешнеэкономической деятельности при участии Послов Украины в странах, которые являются перспективными для развития внешнеэкономической деятельности компании. (укр.)

Від МЗС у нараді взяли участь перший заступник Міністра закордонних справ України Чалий О. О., Посли України в Азербайджані - Алексенко Б. Г, Алжирі - Дашкевич М. П., Ірані - Носко В. І., Казахстані - Цибенко В. Г., Лівії - Рибак О. М., ОАЕ - Тимофєєв І. В., Пакистані - Пономаренко В. С., Туркменистані - Чупрун В. П., Узбекистані - Касьяненко А. І. та Сирії - Коваль В. О.

З боку НАК "Нафтогаз України" в нараді взяли участь голова правління компанії Бойко Ю. А., заступники голови правління, члени правління, керівники дочірніх компанії.

Компанія активно вивчає можливості з розвитку співробітництва у нафтогазовій галузі з країнами Північної Африки, Перської затоки, Близького Сходу та Центральної Азії. Розвідка, розробка та експлуатація нафтогазоносних блоків та надання сервісних послуг на території Лівії, Туркменистану, Узбекистану, Казахстану, Алжиру, Сирії, Пакистану, Арабських Еміратів, Азербайджану, Ірану та Іраку визначено пріоритетними напрямками зовнішньоекономічної діяльності Компанії.

Зокрема, до 20 жовтня поточного року компанія визначиться з перспективними для розробки блоками у Лівії та до початку 2004 року проведе юридичне оформлення, бізнес-планування і фінансове забезпечення промислової розробки зазначених блоків та формування стратегії розширення присутності "Нафтогазу України" в Лівії.

Активізація співробітництва із країнами Центральної Азії передбачає підписання довгострокового контракту на поставки туркменського газу на період 2007-2031 рр., збільшення обсягів поставок в Україну узбецького та казахстанського газу, розширення участі підприємств компанії у розвідці, розробці, реабілітації та експлуатації вуглеводневих родовищ на території Узбекистану, Азербайджану та Туркменистану, участь у будівництві та модернізації трубопроводів, реалізації інвестиційних проектів у нафтогазовій галузі цих країн.

До кінця листопада "Нафтогаз України" підготує та надішле компанії "Сонатрак" тендерні пропозиції для участі у 4-му раунді міжнародного тендеру з надання ліцензії на розвідку та видобуток вуглеводнів у Алжирі. Тривають консультації із Пакистаном щодо участі компанії у будівництві Трансафганського газопроводу, нафтогазосховищ, трубопроводів, об'єктів інфраструктури та експлуатації родовищ вуглеводнів, постачання обладнання для використання скрапленого газу.

З метою реалізації проектів з розвідки, розробки та експлуатації родовищ та надання сервісних послуг до кінця поточного року планується відкрити представництво "Нафтогазу України" у Об'єднаних Арабських Еміратах. До кінця першого кварталу 2004 року планується відкрити представництво у Сирії та опрацювати питання участі у будівництві мережі побутових газопроводів, проектах реабілітації, розвідки та розробки родовищ.

До кінця першого кварталу наступного року компанія визначиться з участю у проектах з відбудови нафтогазової галузі Іраку та проведе переговори з Національною Іранською нафтовою Компанією щодо розвідки та розробки нафтогазових родовищ, закупівлі іранського газу, в тому числі в обмін на українську продукцію, будівництва та обслуговування газопроводів Сархун-Керман та Марант-Марганлар.

Тісна взаємодія "Нафтогазу України" з українськими посольствами в цих країнах дозволить компанії оперативно отримувати інформацію стосовно тендерів та інвестиційних проектів у нафтогазовій галузі, полегшить пошук місцевих партнерів з їх реалізації та організацію бізнес-контактів. При правлінні компанії створено постійно діючу робочу групу, відповідальну за моніторинг та геологічну, промислову, юридичну та економічну оцінку тендерних пропозицій.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також