Визит Владимира Литвина в Бельгию и Нидерланды

18.09.2003, 19:02

18 сентября начался двухдневный официальный визит Председателя Верховной Рады Украины Владимира Литвина в Королевство Бельгия и Королевство Нидерланды. (укр.)

У четвер Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Президентом Європейського Парламенту Петом Коксом у Брюсселі (Бельгія).

Коментуючи підсумки зустрічі П. Кокс від імені Європейського Парламенту заявив: "нам приємно було мати такий відвертий діалог із Головою Верховної Ради України".

П. Кокс наголосив, що наступного року Європейський Союз зробить "важливий історичний крок в плані розширення, що змінить його кордони, які просунуться далі на схід". "Ми будемо розвивати нову європейську політику з чітко окресленим східним напрямком, що потребує тіснішої співпраці із новими сусідами", сказав Президент Європейського Парламенту.

Він висловив занепокоєння станом розслідування в Україні вбивства журналіста Г.Гонгадзе і повідомив журналістам, що він і Голова українського парламенту обговорили цю проблему.

В свою чергу В. Литвин зазначив, що відбувся "надзвичайно інтенсивний, насичений і максимально відвертий діалог". "Я вдячний Президентові Європейського Парламенту за добре розуміння процесів, які відбуваються в Україні", - сказав В. Литвин. "На мою думку Президент Європейського Парламенту переконаний в тому, що європейський вибір України остаточний і безповоротний, а всі інші зовнішньополітичні кроки України слід розуміти як такі, що підсилюють просування України на шляху євроінтеграції", - наголосив Голова Верховної Ради.

За словами В. Литвина, він поінформував П.Кокса про заходи, які вживаються в Україні в напрямку забезпечення свободи слова. Стосовно "справи Гонгадзе", В. Литвин заявив, що він зацікавлений в тому, щоб у цій справі була встановлена істина".

Програмою візиту в четвер у Брюсселі передбачені зустрічі Голови Верховної Ради України з Генеральним Секретарем Ради Європейського Союзу Х. Соланою і Президентом Палати Представників Бельгії Г. Де Кроо.

У Гаазі (Нідерланди) 19 вересня В. Литвин, згідно з програмою візиту, зустрінеться з Віце-прем'єр-міністром, Міністром фінансів Нідерландів Г. Залмом, Президентом Палати Представників Генеральних Штатів (парламенту) Нідерландів Ф. Вейсгласом та Віце-Президентом Сенату Генеральних Штатів Нідерландів М. Бірман-Беукема то Ватер, міністром закордонних справ Нідерландів Я. Де Хооп Схеффером.

Цього ж дня Голова Верховної Ради України повернеться до Києва.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також