Правительство обсуждает вопросы создания Единого экономического пространства

04.09.2003, 11:44

Кабинет Министров Украины на своем заседании рассмотрел вопросы создания Единого экономического пространства между Украиной, Россией, Беларусью и Казахстаном. (укр.)

Урядом була заслухана інформація Першого віце-прем'єр-міністра України Миколи Азарова, який очолював українську делегацію на переговорах зі створення ЄЕП. В ході обговорення свою позицію з даного питання висловили члени уряду. Обговорення питання щодо створення Єдиного економічного простору буде продовжено на засіданні Кабінету Міністрів 10 вересня.

Коментуючи хід розгляду документів щодо проекту ЄЕП, Перший віце-прем'єр-міністр М. Азаров наголосив на тому, що створення Єдиного економічного простору продиктовано, насамперед, економічною доцільністю. Економічне зростання в Україні на 5%-9% в останні три роки вимагає стабільних ринків збуту. Найбільше динамічно зростає товарообіг із країнами СНД: за перше півріччя нинішнього року експорт збільшився на 30,8%, імпорт - на 26,6%. Товарообіг з Росією, Казахстаном і Білорусією складає більш, ніж п'яту частину загального зовнішньоторговельного товарообігу, а з країнами ЄС - близько 16%. Це визначає пріоритетність для України як ринку майбутнього ЄЕП, так і ринку ЄС.

Причому товарна структура зовнішньоторговельного обороту свідчить, що на ринках "четвірки" велику частку займають ті українські галузі, які демонструють найвищі темпи зростання виробництва. Товари і послуги цих галузей цілком конкурентні саме на ринках "четвірки".

М. Азаров підкреслив, що ЄЕП створюється на тих же базових принципах, на яких створювався Європейський Союз. Усі чотири країни-учасниці проекту визначили ту чи іншу ступінь інтеграції з європейським співтовариством як стратегічну мету своєї політики. Водночас, практика Світової організації торгівлі свідчить, що вона не заперечує таких регіональних об'єднань. Яскравим прикладом в цьому є саме Європейський Союз. А тому, регіональне інтеграційне об'єднання за своїм визначенням не може рухатися в напрямку, що суперечить загальноєвропейським процесам. В усіх положеннях Концепції створення ЄЕП та Угоди про його створення чітко зафіксовано вимогу відповідності цих положень нормам ЄС і правилам Всесвітньої організації торгівлі.

Як зазначив М. Азаров, у проекті Концепції мова не йде про створення жодного наднаціонального управлінського органа. Йдеться лише про створення міждержавного регуляторного органу - комісії з торгівлі і тарифів.

В ході переговорів Україна послідовно відстоювала ідею створення зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень як перший етап побудови ЄЕП. Реалізація економічних можливостей зони вільної торгівлі стане головним тестом на життєздатність нового інтеграційного об'єднання.

Перший віце-прем'єр-міністр України також підтвердив, що ЄЕП планується створювати поетапно i здійснювати перехід від одного етапу до іншого в тому обсязі i тоді, коли це відповідатиме національним інтересам кожної з країн.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також