Визит Командующего Военно-Воздушными Силами Великобритании в Украину

23.01.2004, 10:32

Широкий круг вопросов сотрудничества Украины со странами-членами НАТО и реформ в оборонной отрасли Украины обсуждались во время визита в нашу страну Командующего Королевскими Военно-Воздушными Силами Великобритании. (укр.)

21 січня в у Генеральному штабі Збройних Сил України відбулася зустріч начальника Генерального Штабу Збройних Сил України генерал-полковника Олександра Затинайка з Командувачем Королівських Військово-Повітряних Сил Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії головним маршалом авіації сером Джоком Стіррапом.

В ході зустрічі сторони обговорили стан та перспективи співробітництва України з країнами-членами НАТО в галузі військової авіації, реформи в оборонній галузі України та перспективи створення єдиного виду Збройних Сил України на базі Військово-Повітряних Сил та Військ Протиповітряної оборони, а також обмінялися думками щодо участі національних контингентів у миротворчій операцій в Іраку.

Військове співробітництво України і Великобританії бере свій початок у 1992 році, після відкриття Посольства України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Співробітництво між військовими відомствами України і Великобританії здійснюється на основі Меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Великобританії щодо співробітництва у військовій сфері, який було підписано 10 вересня 2001 року

В рамках двостороннього військового співробітництва між двома країнами українські військові авіатори щороку беруть участь у престижній міжнародній авіаційній виставці "Аir Tattoo", яка проходить у Великій Британії. Тричі наші пілоти привозили з цього авіаційного форуму найвищі нагороди. Зокрема, у 1996 році - полковник Микола Коваль за пілотування винищувача Су-27, у 1998 році - екіпажі військово-транспортного літака АН-72 та бомбардувальника Ту-22М3. Екіпажі військово-транспортних літаків ВПС України неодноразово перевозили українські військові підрозділи для участі у спільних навчаннях на території Сполученого Королівства.

Саме у Великій Британії проходив перший закордонний виступ пілотажної групи "Українські соколи", після чого вони отримали запрошення до інших країн, там же успішно відбулась перша закордонна презентація літака українських ВПС Ту-22М3.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також