В Киеве прошла встреча экспертов по минной проблематике

31.01.2004, 12:47

Результаты операции по разминированию территории Украины инженерными подразделениями Вооруженных Сил обсуждались во время встречи в Киеве экспертов по минной проблематике. (укр.)

У Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України (м. Київ), з нагоди 5-ї річниці підписання україно-канадського Меморандуму про співпрацю щодо знищення протипіхотних мін, які зберігаються на складах ЗС України, відбулася зустріч експертів з мінної проблематики.

Організаторами зустрічі, що пройшла за підтримки Головного управління виховної роботи Міністерства оборони України, виступили Асоціація Миротворців, міжнародний Центр дитячої культури та освіти, Міжнародна організація "Соціополіс в Україні" та Міжрегіональна асоціація ветеранів "Спецназ".

Під час заходу були обговорені результати операцій з розмінування території України, а також розглядалися питання можливого співробітництва Міністерства оборони України з Українським координаційним центром протимінної діяльності.

Реалізація положень Меморандуму відбувається у контексті вимог Конвенції ООН про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їх знищення. Україна приєдналася до Конвенції 24 лютого 1999 року і найближчими роками має її ратифікувати. Це є головним зобов'язанням держави перед країнами, які виділяють кошти на утилізацію протипіхотних мін.

Також, окрім утилізації (демілітаризації) протипіхотних мін, що зберігаються на базах та арсеналах Збройних Сил України, відповідно до вимог Конвенції, необхідно виконувати ще низку зобов'язань. Зокрема, це стосується розмінування території, наданні допомоги постраждалим від мін особам, профілактичного та освітнього навчання населення тощо. Проте, як зазначають вітчизняні та закордонні фахівці, повне та якісне виконання цих завдань неможливе без створення відповідного загальнонаціонального координаційного органу.

На сьогоднішній день, серед країн світу Україна посідає четверте місце за кількістю мін, які накопичені та зберігаються на її території.

За часи Незалежності України воїнами інженерних військ було виявлено і знищено понад 385 тисяч мін, снарядів, гранат та інших вибухонебезпечних предметів (ВНП), більшість з яких залишилася в землі з часів Великої Вітчизняної війни. До зони відповідальності військових саперів належать 326 адміністративних районів нашої держави, або близько 70 відсотків території України. З метою виявлення та знешкодження ВНП в інженерних військах створено більше 100 груп розмінування, половина з яких щоденно виїжджає для виконання бойових завдань.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також