В украинской армии ищут новые пути совершенствования системы тылового обеспечения

30.01.2004, 12:05

С 1 февраля в Вооруженных Силах Украины начинается эксперимент по привлечению объектов предпринимательской деятельности по обеспечению военных частей продовольствием и топливно-смазочными материалами. (укр.)

За дорученням Президента України та на виконання розпорядження уряду, Міністр оборони України видав Наказ "Про організацію роботи щодо проведення експерименту із забезпечення військових частин Збройних Сил України продовольством і пально-мастильними матеріалами".

Метою експерименту, який триватиме в українському війську з 1 лютого по 31 липня, є пошук нових шляхів із вдосконалення системи тилового забезпечення Збройних Сил, з'ясування економічної доцільності можливого нововведення та спроможності бізнесових структур надавати якісні послуги в інтересах обороноздатності держави.

Передбачається, що суб'єкти підприємницької діяльності на конкурсних засадах отримають державне замовлення й візьмуть на себе повну організацію двох найважливіших видів тилового забезпечення: продовольчого та пально-мастильного. Всю необхідну інфраструктуру - склади, будівлі їдалень, овочесховища, пункти заправки, інше технологічне обладнання - бізнесмени отримають від військових в оренду, але лише за умови використання об'єктів виключно за призначенням, а також недопущення зниження бойової та мобілізаційної готовності військ.

У Міністерстві оборони впевнені, що запропоновані ринкові пропозиції зустрінуть велику зацікавленість з боку вітчизняного малого та середнього бізнесу. Але робота в цьому напрямку буде здійснюватися виключно на конкурсних засадах. Експеримент передбачає проведення двоступеневих торгів відповідно до Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти". Учасники мають бути здатними організувати харчування, забезпечувати підрозділи та частини продовольством, а також пально-мастильними матеріалами у відповідності до встановлених і діючих у Міністерстві оборони та інших військових формуваннях норм.

За результатами торгів передбачається укладати тристоронню угоду між "замовником" (військовий склад, база, центр), "платником", тобто військовою частиною, і "виконавцем". З метою детального та всебічного вивчення доцільності саме такої форми тилового забезпечення у майбутньому, на сьогодні, згідно вищезазначеного Наказу, до експерименту залучено лише п'ять військових частин з різних регіонів та усіх видів Збройних Сил України.

Так, наприклад, у Військово-Повітряних Силах ЗС України в експерименті візьме участь авіаційна бригада, що дислокована у Миргородському гарнізоні. Там вже визначено переможця тендера на продовольче забезпечення. Ним стало акціонерне товариство "ІНТЕРКОЛАЙФ". За словами фахівців продовольчої служби тилу Головного командування ВПС ЗС України, з чотирьох представників малого та середнього бізнесу цього регіону, що залишилися після першого етапу тендеру на державне замовлення, саме ця комерційна структура запропонувала найбільш вигідні для військовиків умови.

У разі успіху нововведення, Збройні Сили та інші військові формування України отримають сучасну систему тилового забезпечення, що використовується провідними країнами світу. А особовий склад буде звільнено від зайвого господарчого навантаження, що дасть додаткові можливості для удосконалення професійної майстерності у виконанні завдань за призначенням. Особливої актуальності це набуде з 2005 року, коли термін строкової служби складатиме лише один рік, і часу для опанування військових спеціальностей у військовослужбовців буде значно менше.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також