Украина и ЕС обсудили вопросы общеевропейской безопасности

21.10.2004, 11:21

20 октября в Брюсселе прошли политические консультации делегаций Украины и Европейского Союза. (укр.)

"Україна вважає, що безумовним пріоритетом діяльності ОБСЄ має бути остаточне врегулювання так званих заморожених конфліктів на пострадянському просторі," - заявив під час консультацій між Україною та ЄС з проблематики ОБСЄ, що відбулися 20 жовтня в Брюсселі, керівник Управління євроатлантичного співробітництва МЗС України Віктор Нікітюк. За його словами, зазначені конфлікти, від яких безпосередньо страждають мільйони людей, несуть в собі загрозу вибуху і подальшої дестабілізації ситуації у всьому регіоні ОБСЄ. Крім того, вони є одним з головних стримуючих чинників на шляху демократичного і соціально-економічного розвитку в державах-учасницях ОБСЄ, що потерпають від таких конфліктів.

В рамках консультацій були обговорені нагальні проблеми, пов'язані з врегулюванням придністровського конфлікту, зокрема, шляхи якнайскорішого відновлення переговорного процесу між Кишиневом та Тирасполем.

Окрему увагу сторони приділили питанню реформування ОБСЄ з метою підвищення ефективності її діяльності в усіх вимірах загальноєвропейської безпеки. Учасники консультацій обмінялися думками щодо підготовки до наступного міністерського засідання ОБСЄ, яке має відбутися в Софії на початку грудня поточного року.

Представників Євросоюзу було також поінформовано про співпрацю України з інститутами ОБСЄ в контексті підготовки до президентських виборів та комплексні заходи, які вживаються українською стороною з метою забезпечення їх відповідності стандартам демократії.

За підсумками проведених переговорів було домовлено про подальше посилення взаємодії між Україною та ЄС з нагальних питань загальноєвропейської безпеки.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також