Разработаны изменения к закону "О специальном режиме инвестиционной и инновационной деятельности технологических парков"

28.10.2004, 12:01

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам науки и образования рекомендует парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О специальном режиме инвестиционной и инновационной деятельности технологических парков" (относительно технологического парка "Машиностроительные технологии"). (укр.)

Цей проект закону внесений народним депутатом України Гуровим В. М.

Метою законопроекту є створення сприятливих економічних умов для впровадження вітчизняних наукових розробок у машинобудівній галузі та випуску наукоємної високотехнологічної продукції.

Проектом створюється законодавча і нормативно-правова база діяльності Технопарк "Машинобудівні технології". Діяльність Технопарку спрямована на розробку та впровадження високоефективних технологій, машин, приладів, устаткування, матеріалів, зокрема для виробництва сучасної ракетно-космічної, оборонної та авіаційної техніки, засобів транспорту, розвитку енергетичної галузі, техніки та технологій для сільського господарства та переробної промисловості тощо.

Автор мотивує законодавчу ініціативу тим, що на цей час правове регулювання діяльності інноваційних структур визначається Законом України "Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків" та законами, що регулюють діяльність суб'єктів господарювання в Україні. Водночас у ньому відсутнє законодавче регулювання та закріплення діяльності технологічних парків у машинобудівній галузі.

Засновниками технопарку виступають: Інститут геотехнічної механіки НАН України; відкрите акціонерне товариство "Дніпропетровський агрегатний завод"; відкрите акціонерне товариство "Криворізький турбінний завод "Констар"; науково-виробнича фірма "Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпротехсервіс"; закрите акціонерне товариство "Промарматура"; громадська організація "Технологічний парк "Машинобудівні технології".

Згідно визначеним концепції та пріоритетам, для Технологічного парку "Машинобудівні технології" встановлюється наступний пріоритетний напрямок його науково-технічної діяльності:

розробка та впровадження високоефективних технологій, машин, приладів, устаткування, матеріалів, зокрема для виробництва сучасної ракетно-космічної, оборонної та авіаційної техніки, засобів транспорту, розвитку енергетичної галузі, техніки та технологій для сільського господарства та переробної промисловості, агрегатів, матеріалів, приладів та комплектуючих техніки нового покоління, складної побутової техніки та приладів для комунальної сфери, розвитку техніки та мереж електро-, газо-, водопостачання, інформаційних систем, удосконалення хімічних та нафтохімічних технологій, розробка нових видів препаратів та медичної техніки.

Комітет зазначив, що прийняття Закону "Про внесення змін до Закону України "Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків" за рахунок інвестиційних та інноваційних проектів Технопарку "Машинобудівні технології" дозволить додатково створити 3600 нових робочих місць, збільшити річний обсяг промислового виробництва на 4281,6млн. грн., досягнути змін в структурі виробничих сил регіону. Реалізація інвестиційних та інноваційних проектів дозволить також покращити екологічну ситуацію в регіоні за рахунок впровадження ресурсозберігаючих та екологоорієнтованих технологій.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также