Парламентариям рекомендуют принять законопроект "Об Общегосударственной программе использования и охраны земель"

29.10.2004, 12:50

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы рекомендует парламенту принять за основу законопроект "Об Общегосударственной программе использования и охраны земель". (укр.)

У документі міститься оцінка сучасного стану земельних ресурсів України за якісними та кількісними показниками, видами землекористувань, призначенням окремих категорій земель та їх розподілом між галузями економіки тощо.

Відповідно цієї оцінки визначаються шляхи й засоби забезпечення раціонального використання й охорони земель, захисту їх від виснаження, деградації, забруднення, збереження ландшафтного і біологічного різноманіття (зокрема, передбачається зменшення землеємності промислових та інших виробництв, збільшення площі природно-заповідного й іншого природоохоронного, рекреаційного, оздоровчого та історико-культурного призначення, а також житлової і громадської забудови з підвищенням ефективності використання земель населених пунктів.

Реалізація зазначеної Програми має сприяти комплексному вирішенню проблем у сфері використання та охорони земель.

Аналіз існуючих державних стандартів у цій галузі показує, що майже всі вони потребують докорінного вдосконалення та систематизації, оскільки не узгоджуються з земельним законодавством України. Основна частина таких документів розроблялася на базі досягнень науки періоду 60-70-х років, тому в них закладено затратно-екстенсивний підхід щодо організації землекористування. Також взагалі відсутні нормативи щодо меліоративного, механічного та інших видів навантажень на земельні ресурси. Реалізація цього законопроекту дозволить визначити основні напрями та положення проекту Програми, спрямованої на забезпечення покращення стану усіх категорій земель та природного довкілля в цілому і врегулювання господарської та іншої діяльності у сфері збереження і невиснажливого використання земель в Україні.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также