В Софии прошли украинско-болгарские переговоры

05.10.2004, 11:01

2 октября в Софии состоялись переговоры на уровне заместителей министров иностранных дел Украины и Болгарии. (укр.)

Українську делегацію очолював заступник міністра закордонних справ України Валентин Наливайченко, болгарську - заступник міністра закордонних справ Республіки Болгарія Катя Тодорова.

Сторони обговорили широке коло питань двостороннього співробітництва у політичній сфері, у питаннях регіональної безпеки, а також співпрацю в рамках міжнародних організацій.

Значну увагу делегації приділили питанням боротьби з нелегальною міграцією та транскордонною злочинністю. Сторони констатували взаємну зацікавленість у посиленні контролю на кордонах, у т.ч. з використанням сучасних біометричних засобів контролю та шляхом активізації взаємодії правоохоронних органів сторін.

Українська делегація повідомила болгарську сторону про хід переговорів з ЄС і країнами-сусідами щодо реалізації ініціативи створення єдиного реадмісійного простору шляхом укладення відповідних двосторонніх угод між країнами прямування, транзиту та походження осіб, які стають жертвами незаконної міграції.

На виконання домовленостей Прем'єр-міністрів України Віктора Януковича та Болгарії Симоне Сакскобургготського делегації також погодили та досягли згоди про спрощення візового режиму, а саме: оформлення громадянам України та Болгарії багаторазових віз терміном дії до 5 років на основі взаємності, відміну запрошень для отримання віз, мінімізацію тарифів за видачу туристичних та ділових віз. Для власників дипломатичних та службових паспортів сторін діятиме безвізовий режим взаємних поїздок.

Болгарська сторона висловила зацікавленість у розширенні консульської присутності на території України, зокрема можливості започаткування найближчим часом роботи консульської установи Болгарії в м. Ізмаїл, Одеська область. Було досягнуто розуміння в тому, що майбутня консульська установа суттєво сприятиме розвитку економічних та гуманітарних відносин на регіональному рівні.

Українська делегація докладно поінформувала про реальний стан справ навколо відновлення Україною глибоководного судноплавного ходу р. Дунай - Чорне море. МЗС Болгарії було поінформовано про результати екологічних експертиз, проведених відомими європейськими інституціями та національними науковими і дослідницькими центрами, які однозначно вказують на стабільність екологічної ситуації в цьому регіоні і відсутність негативних наслідків у зв'язку з відновленням Україною судноплавного ходу.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також