Международные эксперты познакомились с ситуацией вокруг восстановления канала Дунай-Черное море

09.10.2004, 13:26

В Украине с 6 по 8 октября находилась международная делегация экспертов, которая знакомилась с ходом реализации проекта восстановления глубоководного судоходного канала Дунай-Черное море. (укр.)

З 6 по 8 жовтня ц. р., в рамках заходів щодо забезпечення міжнародної підтримки реалізації нашою державою проекту глибоководного суднового ходу р. Дунай - Чорне море (ГСХ) та на запрошення української сторони, відбувся візит в Україну експертів Європейської Комісії, Міжнародної комісії з захисту р. Дунай, міжнародних конвенцій, зокрема Рамсарської, Орхуської, Бернської, Конвенції Еспоо.

Метою візиту було детальне ознайомлення експертів ЄК і природоохоронних конвенцій з ходом реалізації проекту з відновлення ГСХ р. Дунай - Чорне море та із запланованими в рамках другого етапу роботами.

6-7 жовтня ц. р. делегація відвідала безпосереднє місце проведення робіт з відновлення ГСХ р. Дунай - Чорне море в Одеській обл. та провела консультації з представниками центральних та місцевих органів влади, українськими експертами та науковцями. Учасники поїздки мали змогу переконатися, що відновлювальні роботи на гирлі Бистре ведуться з дотриманням усіх вимог, необхідних для реалізації подібних проектів, і з використанням новітніх технологічних розробок.

Налагодження плідного і конструктивного діалогу між українськими та міжнародними експертами сприяло відкритому обміну думками щодо різних аспектів ГСХ р. Дунай - Чорне море та майбутнього дельти Дунаю, а також дозволило деталізувати раніше передану міжнародній спільноті інформацію з цього приводу.

Головну увагу було приділено природоохоронним заходам в рамках другого етапу відновлення судноплавства в українській частині дельти Дунаю, спрямованим на недопущення шкідливого впливу на довкілля, зокрема у транскордонному контексті.

В обговоренні взяли участь провідні українські фахівці, які були задіяні в проведенні оцінки впливу реалізації проекту на навколишнє середовище, зокрема з Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем, Інституту проблем математичних машин та систем НАН України, Інституту гідромеханіки НАН України, Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, Річтранспроекту, а також проектувальника та замовники проекту ДП "Дельта-лоцман".

Представники делегацій та міжнародних структур підтримали запропоновану Україною ініціативу щодо проведення комплексної оцінки ситуації в дельті та з готовністю прийняли запрошення взяти участь у запланованій на кінець року міжнародній конференції з питання відновлення Україною судноплавства на Дунаї. В рамках конференції передбачається проведення широкомасштабних громадських слухань другого етапу ГСХ р. Дунай - Чорне море, до участі в яких будуть зокрема запрошені українські фахівці та експерти, а також представники міжнародних неурядових організацій екологічного спрямування.

8 жовтня ц.р. на заключному засіданні за участю заступника Міністра закордонних справ України Ігоря Долгова, заступника Міністра транспорту та зв'язку України Валентина Касапчука, заступника голови Ради по вивченню продуктивних сил України НАНУ, член-кореспондента НАНУ Богдана Данилишина, експертів та представників українських академічних інститутів було домовлено про подальші спільні дії щодо відновлення судноплавства в українській частині дельти та намічених заходів по захисту усієї дельти Дунаю.

Представники делегації під головуванням ЄК позитивно оцінили надану їм можливість особисто ознайомитися з ходом реалізації проекту та запланованими природоохоронними заходами. Було домовлено й надалі підтримувати започаткований рівень консультацій та оперативно реагувати на змістовні зауваження, які будуть виникати. Міжнародні експерти ще раз підкреслили готовність сприяти вирішенню питання відновлення Україною ГСХ в дельті Дунаю на принципах сталого розвитку та природоохоронних стандартів. Адже безпечне і вільне судноплавство по Дунаю вигідне не тільки для України, але і для всіх країн Дунайського регіону.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також