Разработан законопроект "О природно-заповедном фонде Украины"

11.11.2004, 13:00

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы рекомендует парламенту принять за основу законопроект "О природно-заповедном фонде Украины" (относительно определения объекта права собственности). (укр.)

Цим документом пропонується уточнити і врегулювати питання щодо форм власності на зони біосферних заповідників, пам'ятки природи, заказники та інші відповідні об'єкти природно-заповідного фонду держави й природні ресурси, включені до складу заповідних об'єктів без вилучення від землевласників (згідно Закону "Про природно-заповідний фонд України").

На засіданні Комітету зазначалося: стаття 14 Конституції дає чітке тлумачення, що "Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу". А саме право власності у повному обсязі як право володіти, користуватися та розпоряджатися набувається і може реалізовуватися лише через різні форми власності - державну, комунальну і приватну.

З огляду на існуюче протиріччя в чинній редакції, яка має двояке тлумачення, запропонована зміна відкориговує норму щодо перебування об'єктів власності Українського народу тільки в передбачених законодавством формах власності.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також