Расчеты предприятий коммунальной теплоэнергетики за газ в ноябре снизились

25.11.2004, 15:29

Дочерняя компания "Газ Украины", которая входит в состав НАК "Нафтогаз Украины", выражает обеспокоенность значительным ухудшением состояния расчетов предприятий коммунальной теплоэнергетики. (укр.)

Внаслідок різкого погіршення стану розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) рівень оплати ними спожитого природного газу зменшився з 85% у жовтні до 36% у листопаді поточного року.

З початку опалювального сезону заборгованість ТКЕ за спожитий природний газ зросла майже на 115 млн. грн. Підприємствами ТКЕ за даний період без оплати було спожито 558 млн. куб. м природного газу. В Івано-Франківській, Миколаївській, Кіровоградській, Рівненській, Сумській областях заборгованість за спожитий газ з початку опалювального сезону зросла на 30-40%. Як наслідок, підприємства теплокомуненерго Волинської, Запорізької, Одеської, Полтавської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької областей та м. Севастополь збільшили заборгованість у декілька разів.

Найгіршу динаміку нарощення заборгованості серед підприємств ТКЕ станом на 24 листопада 2004 року демонструють "Дніпропетровські міські тепломережі", "Криворіжтепломережі", "Донецькміськтепломережі", "Кіровоградтеплоенерго", "Сєвєродонецьктеплокомуненерго" та Полтаваобленерго. Рівень заборгованості цих ТКЕ перевищив аналогічний показник минулого року.

Постійно порушує укладені домовленості щодо погашення заборгованості за спожитий у 2004 році природний газ АЕК "Київенерго". Щодобово протягом опалювального сезону столична енергокомпанія споживає природного газу на суму 2,3 млн. грн. Водночас рівень розрахунків "Київенерго" складає приблизно половину вартості спожитого газу. Якщо за 10 місяців поточного року заборгованість столичної теплогенерації дорівнювала 21,8 млн. грн., то за 24 дні листопада київські енергетики наростили 20,3 млн. грн. нових боргів. Загальний борг "Київенерго" у 2004 році перевищив 42,1 млн. грн. Відтак "Київенерго" залишається найбільшим боржником за спожитий у 2004 році природний газ серед усіх споживачів в Україні.

Зважаючи на труднощі початку опалювального сезону компанія з розумінням ставилася до проблем ТКЕ та не здійснювала заходів щодо обмеження споживання природного газу. Разом з тим, значне зростання обсягів несплаченого газу свідчить про відсутність належного контролю за ефективним використанням ресурсів керівниками підприємств-боржників.

З метою запобігання нарощування нових боргів за спожиті обсяги природного газу та забезпечення ритмічних розрахунків НАК "Нафтогаз України" з зарубіжними партнерами, ДК "Газ України" буде змушена вдатися до відповідних санкцій, аж до припинення газопостачання підприємствам-боржникам. Компанія наголошує, що ситуація з розрахунками за природний газ не має політичного підґрунтя, а запорукою її вирішення є професійність та порядність керівництва підприємств теплокомуненерго на місцях.

Згідно чинного порядку забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом постачання цього енергоносія усім категоріям споживачів здійснюється лише за умови його 100-відсоткової передоплати.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також