В Вене прошло ежегодное пленарное заседание стран-участниц Вассенаарской договоренности

11.12.2004, 13:10

8-9 декабря в Вене прошло ежегодное пленарное заседание государств-участниц Вассенаарской договоренности, многостороннего режима контроля за экспортом вооружений, а также товаров и технологий двойного использования. (укр.)

У засіданні взяла участь делегація України на чолі з першим заступником секретаря РНБО України, головою Комітету з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю при Президенті України Юрієм Прокоф'євим.

Держави-учасниці ВД розглянули широке коло питань, що стосуються зміцнення контролю за експортом товарів і технологій військового і подвійного використання, підвели підсумки діяльності організації у 2004 році. Особлива увага приділялася заходам, спрямованим на запобігання можливості придбання зброї терористами.

У цьому контексті держави-учасниці привітали схвалення у квітні ц. р. Радою Безпеки ООН Резолюції 1540, підтвердили намір зміцнювати контроль як за експортом відповідних товарів і технологій, так і за їх транзитними передачами. Особливий наголос було зроблено на необхідності забезпечення ефективного контролю за експортом переносних зенітно-ракетних комплексів.

Учасники Пленуму ВД схвалили рішення про оновлення переліку підконтрольних товарів. Пленум підтвердив намір країн-учасниць організації продовжувати роботу, спрямовану на залучення до діяльності ВД нових держав.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також