Визит главы украинского МИД в Россию

24.12.2004, 16:47

23 декабря министр иностранных дел Украины Константин Грищенко посетил с однодневным рабочим визитом Российскую Федерацию. (укр.)

Під час переговорів делегацій зовнішньополітичних відомств України та РФ були обговорені актуальні питання українсько-російського співробітництва та перспективи розвитку двосторонніх відносин.

Міністр закордонних справ України поінформував свого російського колегу Сергія Лаврова про нинішню внутрішньополітичну та економічну ситуацію в нашій державі.

К. Грищенко наголосив на незмінності стратегічного характеру українсько-російських двосторонніх відносин. Український міністр дав високу оцінку зусиллям міжнародних посередників у розв'язанні політичної кризи після другого туру виборів Президента у листопаді ц. р. Була відзначена участь російських спостерігачів у складі місій ОБСЄ та СНД зі спостереження за ходом виборчої кампанії та висловлене сподівання на їхню активну участь в ході переголосування другого туру виборів Президента, яке відбудеться 26 грудня ц. р.

У ході переговорів українською стороною було висловлено ряд пропозицій та ініціатив, реалізація яких суттєво покращить існуючий рівень українсько-російського співробітництва зі всього спектру питань. Зокрема, було запропоновано прискорити розгляд міжурядової угоди про реадмісію з метою більш дієвої боротьби з нелегальною міграцією та транскордонною злочинністю, спростити процедуру отримання та припинення громадянства України та Росії для громадян обох країн, полегшити режим перетину українсько-російського кордону жителями прикордонних областей, вдосконалити механізми обміну інформацією між правоохоронними органами України та Росії. У цьому зв'язку українська та російська сторони домовились провести двосторонні консультації з консульсько-правової проблематики у лютому 2005 року в Москві.

Обговорюючи нагальні питання двостороннього торговельно-економічного співробітництва, обидві сторони домовилися вже найближчим часом вийти на підписання двостороннього протоколу про поетапне скасування вилучень з режиму вільної торгівлі.

Делегації України та РФ досягли згоди про проведення у лютому 2005 р. в Києві засідання робочої групи з питань тимчасового перебування Чорноморського флоту РФ на території України, а також у січні 2005 року - переговорів про делімітацію морських просторів.

К. Грищенко та С. Лавров підписали План консультацій між міністерствами закордонних справ України та Російської Федерації на 2005 рік.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також