Украина сделала еще один шаг к ВТО

11.02.2004, 11:20

Украина подписала двусторонний протокол по доступу к рынкам товаров и услуг с Швейцарией. (укр.)

В рамках підготовки чергового засідання міжурядової Українсько-Швейцарської Комісії з питань торговельно-економічного співробітництва у Женеві 10 лютого цього року підписано двосторонній протокол про доступ до українського ринку товарів та послуг з Швейцарською Конфедерацією. Від імені делегації України протокол підписав Валерій Пятницький, перший заступник міністра економіки та з питань європейської інтеграції України.

Договір з Швейцарією є важливим етапом на шляху завершення Україною процедури набуття членства в СОТ. Узгодження умов доступу до ринку товарів та послуг з одним з найбільш активних учасників багатосторонніх переговорів СОТ Раунду Доха-Розвиток, відомим своєю принциповою позицією в питанні узгодження правовідносин з подальшої лібералізації світової торгівлі, буде схвально оцінено всіма членами СОТ.

Узгоджений в ході двосторонніх переговорів режим доступу до ринку України, навіть до набуття нею членства в СОТ, створює передбачувані очікування щодо розвитку торговельно-економічних відносин і позитивно вплине на подальше зростання товарообігу з Швейцарією.

З урахуванням укладеного, Україною підписано 21 двосторонній протокол. Процедура переговорів про набуття членства в СОТ передбачає оформлення подібних протоколів з країнами-членами Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ. Протягом 2003 року двосторонній переговорний процес з країнами-членами Робочої групи набув суттєвого прискорення: підписано одинадцять протоколів (з ЄС, Чехією, Словаччиною, Угорщиною, Болгарією, Кубою, Ізраїлем, Бразилією, Польщею, Естонією та Таїландом), завершено переговори з Малайзією, наближаються до завершення переговори ще з декількома країнами-членами СОТ.

Делегація України продовжує двосторонні переговори з країнами-членами Робочої групи СОТ, серед яких - США, Австралія, Аргентина, Китай, Японія, Туреччина, Литва, інші країни.
По материалам Управления взаємодействия с общественностью и СМИ Министерства экономики и по вопросам еропейской интеграции Украины.

Читайте також