Активизируется украино-турецкое экономическое сотрудничество

27.02.2004, 11:55

В Киеве прошло Четвертое заседание Межправительственной украино-турецкой комиссии по вопросам торгово-экономического сотрудничества. (укр.)

25-26 лютого цього року у м. Київ під головуванням віце-прем'єр-міністра України Дмитра Табачника та державного міністра Турецької Республіки Кюршада Тюзмена відбулося Четверте засідання Міжурядової україно-турецької комісії з питань торгівельно-економічного співробітництва.

В рамках засідання Комісії турецькою стороною були проведені зустрічі і переговори з представниками провідних українських міністерств, ділових кіл. Представники Турції ознайомились із потенціалом економіки України у Національному виставковому центрі, налагодили безпосередні контакти під час бізнес-форуму.

Сторони досягли домовленостей щодо створення спільних підприємств у різноманітних галузях, зокрема у чорній металургії, хімічній та деревообробній промисловості, виробництві будівельних матеріалів.

В ході переговорів учасники також погодили подальші шляхи збільшення обсягів взаємної торгівлі, а саме: сприяння створенню бізнес-центрів у найбільших містах двох країн; використання вільних зони в обох країнах з метою здійснення інвестиційних проектів; участь у виставкових заходах, що відбуватимуться в Україні та Туреччині; проведення 13-того засідання українсько-турецької Ділової Ради; сприяння створенню спільних банків для полегшення взаєморозрахунків і т. д.

Українська сторона уважно розглянула питання щодо проблем, з якими стикаються турецькі компанії в Україні. Найближчим часом буде створена робоча група по опрацюванню зазначених питань, а також для пошуку шляхів подолання проблем, що виникають у українських підприємців під час роботи в Туреччині.

Сторони досягли певних домовленостей в сфері промисловості, зокрема про створення робочої групи в сфері чорної металургії та про реалізацію проектів по модернізації виробничих об'єктів двох країн.

Відбулись плідні переговори з питань співробітництва в сфері енергетики, туризму, аграрному секторі, будівництві.

Значну уваги було приділено співробітництву в сфері транспорту. Сторони обговорили подальші дії в сфері автомобільного, залізничного, повітряного та морського транспорту та домовились про розширення співробітництва в рамках пан'європейських транспортних коридорів і за маршрутами зони Чорного моря та ТРАСЕКА, збільшення обсягів вантажоперевезень транспортним коридором Чорне море - Балтійське море з використанням лінії контейнерного потягу "Вікінг" і запланованого "Русич".

В ході засідання активно обговорювалося питання розширення договірно-правової бази між Україною та Туреччиною. Здійснені в ході четвертого засідання кроки закладають основи для підписання цілого ряду міжнародних документів в ході візиту прем'єр-міністра Туреччини в Україну в квітні цього року. Мова йде, зокрема, про ряд двосторонніх меморандумів та проколів, що регулюють так важливі сфери, як технічне регулювання та стандартизація, митна справа, розвиток співробітництва на рівні малих та середніх підприємств. На міжурядовому рівні планується підписати угоди про науково-технологічне співробітництво, питання праці та соціального захисту.

Туреччина входить до чільної десятки торгових партнерів України. У 2003 році товарообіг між Україною і Туреччиною становив $1,2 млрд., при цьому український експорт становив $901,8 млн., а турецький імпорт в Україну - $298,35 млн.

Станом на 01.10.2003 в Україну надійшло $46,02 млн. прямих турецьких інвестицій до 258 підприємств, з них $24,6 млн. до 158 спільних підприємств.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також