Украина и Литва поддерживают эффективный диалог

26.02.2004, 10:57

В рамках пребывания с официальным визитом в Вильнюсе министр иностранных дел Украины Константин Грищенко встретился с премьер-министром Литовской Республики Альгердасом Бразаускасом. (укр.)

Під час зустрічі глава литовського уряду підкреслив, що Україна і Литва "хоч і не є безпосередніми сусідами, але є сусідами по духу і рівню взаєморозуміння". При цьому А. Бразаускас дав високу оцінку контактам, які у нього віддавна існують з Президентом України Леонідом Кучмою, а також відзначив плідний характер робочих стосунків з прем'єр-міністром України Віктором Януковичем.

А. Бразаускас запевнив К. Грищенка, що Литва, яка незабаром увійде в Європейський Союз та НАТО, буде й надалі підтримувати європейської та євроатлантичні устремління України. Глава литовського уряду також підкреслив важливість забезпечення максимально вільного пересування людей, товарів та капіталу між двома країнами.

В свою чергу міністр закордонних справ України К. Грищенко наголосив, що Україну і Литовську Республіку пов'язує давнє історичне коріння та відзначив ефективний діалог, який підтримується сторонами на всіх рівнях.

В ході переговорів співрозмовники відзначили необхідність знаходження такої формули співробітництва, яка допоможе не лише зберегти, але й максимально розвинути економічні та міжлюдські контакти між двома країнами. У цьому зв'язку К. Грищенко висловився за активний розвиток співробітництва у транспортній сфері та відзначив високий рівень товарообороту між дома країнами, який минулого року склав $375 млн. При цьому сторони також обговорили потенціал україно-литовського співробітництва в торговельно-економічній сфері, зокрема можливі шляхи реанімування тих галузей співпраці, які існували за часів СРСР.

В ході обговорення внутрішньополітичних процесів в Україні і Литві прем'єр-міністр Литовської Республіки А. Бразаускас привітав проведення Україною конституційної реформи, що, за його словами, свідчить про перехід України до моделі європейської демократії, в якій чітко визначені функції президента, уряду та парламенту.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також