Состоялись переговоры министров иностранных дел Украины и Боснии и Герцеговины

18.02.2004, 11:17

17 февраля состоялись переговоры министра иностранных дел Украины Константина Грищенко с министром иностранных дел Боснии и Герцеговины Младеном Иваничем. (укр.)

17 лютого ц. р. відбулись переговори Міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка з Міністром закордонних справ Боснії і Герцеговини Младеном Іваничем у вузькому та розширеному колах, присвячені питанням подальшого поглиблення і активізації україно-боснійсько-герцеговинських відносин в усіх сферах співробітництва.

В ході переговорів сторони констатували спільність поглядів щодо основних проблем актуального міжнародного життя, ситуації в Балканському регіоні та в Південно-Східній Європі, зокрема.

Особливу увагу було приділено питанням, які є зовнішньополітичними пріоритетами двох держав - входження України та Боснії і Герцеговини до європейських і євроатлантичних структур.

Досягнуто домовленість щодо налагодження постійного діалогу між зовнішньополітичними відомствами наших країн з важливих питань дво- та багатостороннього співробітництва, в тому числі щодо співпраці і взаємної підтримки України та БіГ в рамках міжнародних організацій і форумів, консульської проблематики тощо.

В ході обговорення питання активізації торговельно-економічного співробітництва сторони констатували необхідність нарощення його обсягів. Важливе місце, в цьому контексті, було відведено налагодженню співпраці України та БіГ в рамках Пакту стабільності для Південно-Східної Європи, зокрема участі українських підприємств і фірм в облаштуванні трансєвропейського транспортного коридору N5 (Будапешт - Осієк (Хорватія) - Сараєво - Плоче (Адріатичний порт).

Було також домовлено про активізацію зусиль двох сторін у розбудові договірно-правової бази україно-боснійсько-герцеговинських відносин, зокрема у сфері розвитку транспортної інфраструктури, оподаткування, прийому та передачі осіб, які перебувають на території держав нелегально, встановлення побратимських відносин між містами та регіонами України і БіГ. Розглянуто можливість лібералізації візового режиму між двома країнами.

Обговорено питання відкриття дипломатичних місій України в Сараєво та, відповідно, Боснії і Герцеговини в Києві, що має сприяти активізації двосторонніх відносин.

Сторони докладно розглянули стан забезпечення потреб української діаспори в Боснії і Герцеговині. Українська сторона звернулася з проханням посприяти у вирішенні нагальних проблем української національної меншини в БіГ, яка зазнала значних втрат в ході військових дій 1992-95 рр., зокрема щодо забезпечення представленості українців в органах влади, отримання можливості підготовки радіопередач українською мовою та допомоги у відбудові пошкоджених в ході війни українських церков.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також