Украино-румынские отношения требуют новой атмосферы

19.02.2004, 11:27

В МИД Румынии состоялись переговоры в расширенном составе делегаций министерств иностранных дел Украины и Румынии во главе с руководителями внешнеполитических ведомств двух стран Константином Грищенко и Мирчею Джоане. (укр.)

У ході переговорів було детально обговорено широке коло питань україно-румунського співробітництва. Особливу увагу при цьому було приділено проблемним аспектам двосторонніх взаємин.

Зокрема, Костянтин Грищенко закликав свого румунського колегу вирішувати усі гострі питання у відносинах між двома країнами у дусі партнерства і добросусідства, що, на його переконання, відповідатиме намірам України та Румунії інтегруватися у європейські та євроатлантичні структури. Український міністр також наголосив на необхідності створення максимально ліберальних умов для активного розвитку міжрегіонального та транскордонного співробітництва, а також максимального полегшення режиму перетину кордону для громадян та капіталів обох країн.

Співрозмовники погодилися, що Україна та Румунія повинні дати чіткий сигнал Європі про свою готовність до розв'язання наболілих питань у двосторонніх відносинах, виходячи зі стратегічного бачення україно-румунського партнерства.

Під час бесіди Міністр закордонних справ України висловив занепокоєння з приводу нинішньої ситуації у сфері забезпечення культурно-освітніх потреб української національної меншини в Румунії, вказавши, зокрема, на те, що існування лише одного ліцею є вкрай недостатнім для реалізації гуманітарних потреб румунських українців, яких, за найскромнішими підрахунками, є близько 62 тисяч осіб. При цьому К. Грищенко підкреслив, що Україна чітко дотримується положень Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, створюючи всі умови для більш ніж стотисячної румунської діаспори в Україні, яка переважно проживає у Чернівецькій області.

Окрему увагу в ході переговорів було приділено обговоренню можливостей взаємодії у трикутнику Україна-Польща-Румунія з метою сприяння просуванню нашої держави шляхом європейської та євроатлантичної інтеграції.

Мірча Джоане підтвердив свій намір відвідати Україну з візитом ближчим часом.

В рамках візиту був підписаний Протокол про співробітництво між міністерствами закордонних справ України та Румунії.

У рамках офіційного візиту до Румунії К. Грищенко провів зустріч з головою Сенату Румунії Ніколає Векерою, представниками української діаспори в цій країні, а також виступив на формі українських та румунських ділових кіл.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також