Украина присоединилась к соглашению по перемещению лиц между странами Совета Европы

20.02.2004, 10:57

Во исполнение распоряжения Президента Украины Леонида Кучмы Украина присоединилась к Европейскому соглашению о правилах, которые регулируют перемещение лиц между государствами-членами Совета Европы, от 13 декабря 1957 года. (укр.)

Відповідний документ підписали у штаб-квартирі цієї організації у Страсбурзі постійний представник України при РЄ Анатолій Шевчук та заступник генерального секретаря РЄ Мод де Бур Букіккіо.

Згідно зі ст. 1 згаданої Угоди, громадяни Договірних сторін, незалежно від країни їхнього проживання, можуть в'їжджати на територію іншої Сторони або залишати її через будь-які кордони по пред'явленню одного з документів, перелік яких наведено у додатку до цієї Угоди. Для громадян України такими документами є: паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний та службові паспорти, проїзний документ дитини, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, свідоцтво на повернення в Україну.

Спрощена процедура застосовується лише до поїздок, тривалість яких не перевищує тримісячного терміну. Дійсні паспорти й візи можуть вимагатися для всіх поїздок, тривалість яких перевищує тримісячний термін, або якщо в'їзд на територію іншої Сторони здійснюється з метою прибуткової діяльності.

Для України Європейська угода про правила, що регулюють пересування осіб між державами-членами РЄ набуде чинності після її ратифікації Верховною Радою України.

Сьогодні сторонами Угоди є 15 європейських держав, більшість з яких є членами ЄС.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також