Украина может присоединится к Стамбульской Конвенции

23.02.2004, 11:13

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам Европейской интеграции рекомендует парламенту принять в целом проект закона о присоединении Украины к Конвенции о временном ввозе. (укр.)

Законопроект спрямовано на правове забезпечення тимчасового ввезення (вивезення) різноманітних товарів шляхом надання Верховною Радою України згоди на обов'язковість Конвенції про тимчасове ввезення (Стамбульська Конвенція).

Тимчасове ввезення (вивезення) товарів останнім часом, зауважили члени Комітету, відіграє суттєву роль у розвитку міжнародної торгівлі. Так, участь у різноманітних міжнародних ярмарках та виставках суб'єктів зовнішньоекономічних відносин потребує представлення зразків власної продукції та товарів з метою виходу на зовнішній ринок. Тому тимчасове ввезення (вивезення) сприяє збільшенню обсягів продажу товарів.

Конвенція, що набрала чинності у 1993 році, передбачає застосування системи гармонізованих спрощених митних процедур шляхом використання єдиного міжнародного митного документу - карнету А. Т. А. Вона також спрямована на створення мережі митної безпеки, що складається з національних гарантуючих організацій, які координує Міжнародне бюро торгових палат та контролюється відповідним органом Всесвітньої митної організації (ВМО).

Система А. Т. А., який є органічною частиною Конвенції) застосовується 56-ма країнами, у тому числі Російською Федерацією, і дозволяє шляхом використання стандартного митного документу замінити національні митні декларації та ідентифікувати товари, що тимчасово ввозяться чи вивозяться з митної території країн, які є сторонами Конвенції.

Народні депутати відзначили, що законопроект відповідає вимогам чинного законодавства, а Конвенція - національним інтересам України та її внутрішньому законодавству, а також принципам і нормам ГАТТ/СОТ.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также