Для сельскохозяйственной переписи необходимо создать законодательные условия

24.02.2004, 11:21

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендует парламенту принять правительственный проект закона о сельскохозяйственной переписи. (укр.)

Законопроектом передбачається створити законодавчі передумов для організації та проведення сільськогосподарських переписів. У ньому регламентуються відносини суб'єктів сільськогосподарських переписів, визначаються їх права та обов'язки, гарантії держави щодо захисту конфіденційної інформації, отриманої у процесі проведення сільськогосподарських переписів тощо.

Основною метою проведення сільськогосподарського перепису є: отримання зведених даних для аналізу динаміки основних показників сільськогосподарської діяльності господарств і забезпечення проведення державних статистичних спостережень та відповідних розрахунків у період між сільськогосподарськими переписами; визначення структурних змін у сільському господарстві для інформаційного забезпечення управління, прогнозування соціально-економічного розвитку, розроблення та реалізації виваженої державної політики в цій галузі тощо.

Загальний сільськогосподарський перепис планується проводити, як правило, один раз на десять років у строки, узгоджені з проведенням Всесвітніх сільськогосподарських переписів. У період між загальними сільськогосподарськими переписами, для більш глибокого вивчення окремих явищ та процесів у галузі сільського господарства проводяться тематичні сільськогосподарські переписи.

Програмою загального сільськогосподарського перепису передбачаються запитання стосовно таких характеристик: ідентифікаційні ознаки респондентів; земельні та трудові ресурси; сільськогосподарські культури; худоба та птиця; сільськогосподарські машини і техніка; сільськогосподарські будівлі та споруди; інші виробничі сільськогосподарські ресурси.

Згідно з проектом, первинні дані, отримані у процесі проведення сільськогосподарського перепису, є конфіденційною інформацією, яка охороняється в установленому порядку. Записи, що стосуються безпосередньо респондента, не підлягають поширенню без його згоди і використовуються виключно для статистичних цілей у зведеному знеособленому вигляді.

Автори зазначають, що первинні дані сільськогосподарського перепису не можуть вимагатися судом, органами прокуратури, іншими органами для вивчення та використання у вигляді доказів під час розгляду цивільних та кримінальних справ або з метою використання для прийняття рішень стосовно конкретного респондента.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також