Предложено изменить таможенные тарифы на комплектующие к компьютерной технике

11.03.2004, 11:39

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту поддержать изменения к Таможенным тарифам Украины, утвержденным Законом Украины "О Таможенных тарифах Украины" (относительно ставок на комплектующие к компьютерной технике). (укр.)

Ці зміни запропоновані народним депутатом Валерієм Пустовойтенко.

Проектом закону пропонується оптимізувати розмір деяких ставок мита, яким обкладаються певні товари та інші предмети, що ввозяться на митну територію України та привести їх у відповідність з міжнародною практикою підтримки національних виробників.

На засіданні Комітету зазначалося, що чинним нині Митним тарифом України, затвердженим Законом України "Про Митний тариф України" встановлені повні ставки ввізного мита на деякі високотехнологічні комплектуючі до комп'ютерної техніки, які не виробляються в Україні, на рівні від 5% до 20% від митної вартості продукції. Пільгова ставка ввізного мита, фактично не може бути застосована, оскільки зазначені комплектуючі виробляються лише обмеженим колом країн, які не входять до переліку країн, на поставки з яких може поширюватися пільгова ставка ввізного мита.

В. Пустовойтенко наголошує, що єдиний митний тариф України, відповідно до законодавства, базується на визнаних міжнародних нормах і розвивається у напрямі максимальної відповідності до загальноприйнятих у міжнародній практиці принципів і правил митної справи. Чинними до 1 липня 2001 року нормативними актами, ставки ввізного мита на ці види продукції встановлювались в розмірі 0,1% митної вартості продукції. Тобто, з веденням в дію Закону України "Про митний тариф України", ставки ввізного мита збільшились у 50 разів. Збільшення ставки ввізного мита призводить до збільшення вартості готової комп'ютерної техніки, що виробляється вітчизняними виробниками з використанням імпортних комплектуючих, які не виробляються в Україні.

Законопроектом, зокрема пропонується знизити ставку ввізного мита на запам'ятовувальні пристрої на жорстких дисках (вінчестери) які в Україні не виробляються, зменшити з 5% від митної вартості, до 0,1% (до рівня який існував до 1 липня 2001 року), аналогічно зменшити ставки ввізного мита на електронні блоки, оперативні динамічні запам'ятовувальні пристрої з місткістю пам'яті понад 1 Мбіт, на мікропроцесори, мікроконтролери та мікрокомп'ютери.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также