Готов к рассмотрению законопроект об Общегосударственной комплексной программе развития высоких наукоемких технологий

19.03.2004, 10:33

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам промышленной политики рекомендует парламенту принять за основу проект закона об Общегосударственной комплексной программе развития высоких наукоемких технологий. (укр.)

Основними її завданнями є збільшення асигнувань і концентрація фінансових, матеріальних та інтелектуальних ресурсів для проведення прикладних наукових досліджень, здійснення науково-технічних розробок, спрямованих на створення і розвиток високотехнологічних виробництв, створення принципово нових видів продукції та технологій, а також сприятливих умов для розроблення і впровадження наукоємних технологій.

Зокрема, пропонується "розробка та впровадження проектів високих наукоємних технологій у пріоритетних напрямах інноваційної діяльності". А саме:

- модернізація електростанцій; створення високих технологій для об'єктів альтернативної енергетики, збільшення використаних альтернативних видів рідкого та газового палива, вторинних енергетичних ресурсів; розвиток та розширення використання високих ресурсозберігаючих технологій;

- удосконалення машинобудування та приладобудування; розвиток високоякісної металургії;

- розвиток нанотехнологій і мікроелектроніки, створення та впровадження інформаційних технологій та телекомунікаційних систем;

- удосконалення хімічних технологій, розроблення та застосування нових матеріалів, розвиток біотехнологій;

- високотехнологічний розвиток сільського господарства і переробної промисловості;

- транспортні системи;

- охорона і оздоровлення людини та навколишнього середовища;

- розвиток інноваційної культури суспільства.

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок позабюджетних фондів небюджетних установ, власних коштів, коштів державного бюджету в межах призначень, що передбачаються в Державному бюджеті України на відповідний рік, виходячи з можливостей бюджету, інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Основним джерелом держбюджетного фінансування мають стати кошти, сформовані внаслідок скорочення малоефективних державних цільових програм, окремих їх завдань, що втратили актуальність, а також кошти, що будуть утворені внаслідок прогнозуємого Урядом зростання відрахувань на потреби інноваційного розвитку.

Члени Комітету зазначили, що у представленому проекті не визначено замовників і виконавців, наведено орієнтовний обсяг бюджетного фінансування робіт лише на першому етапі. Кількісні показники (критерії виконання) двох етапів взагалі не визначено. На що необхідно звернути увагу при підготовці проекту до другого читання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также