Готов к рассмотрению законопроект "О продовольственных банках"

23.03.2004, 11:22

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам Европейской интеграции рекомендует парламенту принять за основу проект Закона Украины "О продовольственных банках". (укр.)

Проектом пропонується встановити, що продовольчі банки передають накопичені ресурси благодійним та громадських організаціям, які розподіляють їх серед громадян, які потребують соціального захисту.

Відповідно до проекту, продовольчі банки - це непідприємницькі, безприбуткові організації, які виконують важливу соціальну місію. Вони є зв'язуючою ланкою між виробником та споживачем харчових продуктів, який у звичайних умовах не здатен придбати ці харчові продукти.

За словами народного депутата Раїси Богарирьової, одного з авторі проекту, продовольчі банки "не роздають ці накопичені продукти безпосередньо громадянам що цього потребують. Вони мають відповідні договори з різноманітними громадськими, благодійними організаціями, які безпосередньо працюють з окремими проблемними категоріями населення. За цими договорами та за заявками від таких організацій, продовольчі банки передають їм харчові продукти уже безпосередньо для роздачі фізичним особам чи організації безкоштовних обідів для неімущих".

Особливістю законопроекту про продовольчі банки є спроба передбачити для продовольчих банків можливостей накопичувати не тільки продовольчі ресурси для соціально вразливих груп, але і медикаменти. З погляду авторів закону це виглядає логічним, оскільки лише спеціалізовані організації, які мають відповідні умови для зберігання продуктів можуть створити подібні умови і для медикаментів.

Члени Комітету звернули увагу на те, що законопроект відповідає положенням законодавства Європейського Союзу та нормам і принципам системи ГАТТ/СОТ.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также