Украина и США имеют большой потенциал в сфере двусторонних отношений

26.03.2004, 12:24

25 марта премьер-министр Украины Виктор Янукович встретился с первым заместителем Государственного секретаря США Ричардом Армитеджем, который находится в Украине с рабочей визитом. (укр.)

"У нас є величезний потенціал в стосунках, і кожна зустріч під час мого перебування в США засвідчила, що це дійсно так", - сказав Віктор Янукович.

Разом з тим, прем'єр-міністр зазначив, що на сьогодні у двосторонніх відносинах існують і невирішені питання, зокрема, щодо надання Україні статусу країни з ринковою економікою, вступу у Світову організацію торгівлі.

Р. Армітедж підтвердив, що позиція США у плані підтримки вступу України у СОТ залишається незмінною. "Ми підтримуємо вступ України у СОТ і бачимо поступ у цьому напрямку", - сказав він. Разом з цим перший заступник Держсекретаря висловився за законодавче закріплення досягнутих зрушень.

Співрозмовники відзначили позитивні тенденції у двосторонніх економічних відносинах. Так, за минулий рік товарообіг між країнами зріс на 23,5% і склав $1,65 млрд. за минулий рік.

Говорячи про намір України використовувати нафтопровід "Одеса-Броди" у прямому напрямку і добудувати його у напрямку Європи, Р. Армітедж підкреслив, що прийняте урядом рішення є дуже важливим не тільки економічно, але й стратегічно з огляду на екологічне питання та, зокрема, перевантаження Босфорської протоки. Віктор Янукович наголосив на необхідності закріпити це рішення та впровадити в життя вже досягнуті домовленості.

Сторони також відзначили високий рівень співробітництва України з НАТО. "На наш погляд і на погляд НАТО воно є успішним, і ми готові до самміту в Стамбулі", - сказав Віктор Янукович.

Прем'єр-міністр України торкнувся і такого "застарілого" питання, як ліквідація твердого ракетного палива, нагадавши, що Україна чекає його вирішення.

У контексті обговорення ситуації в Іраку Віктор Янукович зупинився на питанні участі України в економічних проектах по відбудові повоєнного Іраку. Р. Армітедж висловив пропозицію відправити в Україну американських спеціалістів, які зможуть надати допомогу у підготовці української сторони до участі у цьому процесі.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також