Стартовал Год Польши в Украине

31.03.2004, 10:50

30 марта в Национальном академическом театре оперы и балета имени Тараса Шевченко состоялось торжественное открытие Года Республики Польша в Украине. (укр.)

Виступаючи перед присутніми, Президент України Леонід Кучма сказав, що "У нас - українців та поляків - складне минуле, тому нинішня доброзичливість, добросусідська люб'язність, спокійний діловий інтерес один до одного - мають особливу ціну.

Я мушу з вдячністю сказати про Президента Александра Квасьнєвського. Поляки краще знають про те, що він робить для Польщі. Ми краще знаємо про те, що він робить для України. А найкраще за всіх це знаю я, і високо ціную наші стосунки."

Глава держави зазначив, що вступу Польщі до Європейського Союзу дехто очікував як моменту істини в наших відносинах - і в міждержавних, і у відносинах між президентами обох країн.

"Останній етап підготовки до цієї події був дуже важким для України. Було зроблено спробу дискредитувати Україну перед світовою громадськістю.

Багатьох точила думка: як поведеться Польща? Польща повелась найкраще. Президент Квасьнєвський сказав те, що личить мудрому державному діячеві, чудовому сусіду, вірному другу.

У перекладі на просту мову це звучало так: від України ми, поляки, не відвернемося. Україна споріднена нам, велика і сильна, вона має величезний потенціал, і ми повинні радіти з того, що можемо неформально представляти її в Європейському Союзі, де вона колись, сподіваємось, посяде не останнє місце.

Ми задоволені тим, що польські політики добре пам'ятають слова видатного поляка Єжи Гедройця: "Створення незалежної України і її участь в Європейській Федерації є для Польщі справою першочергового значення", - наголосив Леонід Кучма під час виступу на урочистому відкритті Року Республіки Польща в Україні.

У свою чергу Президент Республіки Польща Александр Квасьнєвський висловив переконання, що проведення Року Республіки Польща в Україні сприятиме подальшому зближенню українського та польського народів.

За його словами, поляків та українців завжди поєднувало почуття європейськості, прагнення демократії і свободи, а тому гасло "Україна і Польща - разом у Європі", під яким проходить Рік Польщі в Україні, - є символом волі обох народів: разом бути у Європі сьогодні, завтра і назавжди. Президент Польщі зазначив, що "в історії України і Польщі були важкі сторінки, однак український і польський народи завжди були взаємопов'язаними і збагачувалися своїми культурними традиціями, а тому можна сподіватися, що культурно-мистецькі заходи, які проходитимуть у рамках Року Польщі в Україні слугуватимуть подальшому зближення двох держав".

Водночас Александр Квасьнєвський зауважив, що "Польща і Україна - разом у Європі" - це не лише прагнення до культурного зближення і не лише гасло, а й політична ідея.

"Ми налаштовані на те, щоб така спільність відбувалася не лише в культурі, а й в інших галузях. Мова йде про економічне співробітництво, про спільні дії польських і українських миротворців в Іраку і Косові, співпрацю з НАТО та спільність поглядів політиків і народів України та Польщі", - сказав Президент Польщі.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також