Готов ко второму чтению проект Криминально-процессуального кодекса Украины

03.03.2004, 11:17

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендует парламенту принять во втором чтении проект Криминально-процессуального кодекса Украины. (укр.)

Після першого читання до проекту Кодексу суб'єктами права законодавчої ініціативи внесено 2979 поправок, з яких переважна кількість - 2406 (понад 80%) враховано повністю, частково, редакційно чи по тексту. Відхилено 573 поправки.

На засіданні Комітету у ході розгляду проекту нового КПК зазначалося, що врахування поправок дозволило суттєво покращити зміст проекту, прийнятого у першому читанні, привести його у відповідність до норм Конституції України, міжнародних стандартів та рекомендацій з урахуванням національних особливостей і традицій.

Члени Комітету підкреслювали, що робочій групі, яка працювала більше року над підготовкою проекту КПК до другого читання, вдалося зробити проект більш демократичним, підвищити його якість як правового акту з урахуванням теоретичних положень і проблем практики. Народні депутати вважають, що він суттєво відрізняється за спрямованістю від застарілих норм чинного КПК і враховує виявлені на практиці недоліки так званої "малої судової реформи".

Комітет звернув увагу на те, що в проекті більш чітко дано визначення засад кримінального судочинства, уточнено повноваження суду, прокуратури, слідчого, начальника слідчого підрозділу, органів дізнання. Зокрема, проектом пропонується право порушення кримінальної справи приватного обвинувачення надавати не суду, а органу дізнання, чим суди звільняються від не властивої органу правосуддя функції кримінального переслідування.

У редакції, підготовленій до другого читання, уточнено права підозрюваного, обвинуваченого, підсудного: надано право захищатися особисто, мати захисника з моменту затримання, порушення кримінальної справи відносно особи. До першого допиту підозрюваний і обвинувачений матиме право на побачення із захисником.

Захист особи від обвинувачення залишено за фахівцями в галузі права, коло яких має визначатися законом, а близькі родичі, які не є такими фахівцями і не мають достатніх знань для надання правової допомоги, виключені з кола захисників.

Доповнено і уточнено права захисника. Адвокат матиме право на побачення із підозрюваним, обвинуваченим до першого допиту, робити копії документів, ознайомлюватися з усіма матеріалами справи.

Внесеними змінами до проекту визначено момент виконання рішення про звільнення затриманої особи - з моменту випуску особи за межі місця тримання під вартою, а також виключено норму, якою раніше передбачалася можливість не інформувати родичів затриманого (взятого під варту) в інтересах слідства, як таку, що суперечить Конституції України.

Підготовленим до другого читання проектом приведено у відповідність до Конституції та міжнародних договорів України ряд обов'язків щодо осіб, яким обрано запобіжний захід, крім взяття під варту (не перешкоджати встановленню істини у справі, продовжувати працювати, працевлаштуватись, вчитись, утримуватись від вживання спиртних напоїв, наркотичних та одурманюючих засобів, пройти лікування та виконувати інші умови), виключено можливість зміни їхнього обсягу і додаткове накладення адміністративного стягнення.

Проектом вдосконалено норми щодо запобіжних заходів, зокрема їх мети у нормах стосовно конкретних заходів, виключено можливість внесення застави державними коштами, виключена можливість внесення під варту тільки з мотиву небезпечності злочину, а також виключено такий захід процесуального примусу, як грошове стягнення.

У ході підготовки до другого читання в проекті уточнено норми щодо накладення арешту на майно обвинувачених, зокрема передбачено його накладення на корпоративні права і частку в господарських товариствах, виключено можливість примусового поміщення потерпілого, свідка до медичної установи; розширено у відповідних нормах можливості оскарження відповідними учасниками процесу дій, бездіяльності і рішень службових осіб та суду (постанов слідчого судді про обшук, виїмку, накладення арешту на майно, поміщення в приймальник-розподільник, медичну установу); учасників процесу наділено правом отримувати копії відповідних процесуальних рішень.

З проекту виключено норму, яка передбачала нагляд судів вищого рівня за діяльністю судів нижчого рівня, удосконалено норми щодо підстав для відводу суддів, регламентовано порядок їх усунення. Зокрема, з метою максимальної об'єктивності виключається можливість вирішення питання про відвід тими суддями, яким його заявлено.

З проекту також виключено можливість повернення справи на додаткове розслідування тільки у зв'язку із ухиленням підсудного від судового розгляду, що запобігатиме зайвій тяганині.

Визначено процесуальні строки заявлення і розгляду клопотань, у тому числі після ознайомлення з матеріалами справи.

Проектом вдосконалено норми про порядок перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами, що зніме існуючі проблеми на цій стадії процесу.

Робоча група, яка працювала над проектом нового КПК, також врахувала інші суттєві зауваження та пропозиції.

Комітет зазначив, що прийняття цього проекту зробить кримінальне провадження більш прозорим - з розумними обмеженнями в інтересах правильного вирішення справ і захисту тих чи інших осіб у необхідних випадках, покращить ситуацію з додержанням прав людини та сприятиме зміцненню правопорядку, підвищить якість роботи правоохоронних органів і ефективність правосуддя.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также