Профильный комитет рекомендует внести изменения в закон "Об общеобязательном государственном пенсионном страховании"

19.06.2004, 12:29

Комитет Верховной Рады Украины по делам пенсионеров, ветеранов и инвалидов рекомендует парламенту поддержать изменения и дополнения к Закону "Об общеобязательном государственном пенсионном страховании" (относительно учета стажа). (укр.)

Зазначений проект спрямований на підвищення величини оцінки одного року страхового стажу окремо для чоловіків і жінок за період роботи до досягнення пенсійного віку. Також застосування обмеження розміру пенсії за віком. Збільшення мінімального розміру пенсії за віком. Надання права на пенсію по інвалідності інвалідам з дитинства незалежно від наявності у них страхового стажу на час настання інвалідності.

Так, законопроектом пропонується змінити основні параметри системи пенсійного страхування в Україні. Зокрема:

- суттєво підвищити величину оцінки одного року страхового стажу, що враховується при обчисленні розміру пенсії, та диференціювати її за статевою ознакою (для чоловіків таке підвищення має скласти 1,8 -1,9, для жінок - 2 - 2,1 рази) та запровадити таку оцінку для страхового стажу після досягнення пенсійного віку;

- вдвічі збільшити мінімальний розмір пенсії за віком - з 20% до 40% середньої заробітної плати в Україні за минулий рік. Крім цього, пропонується обмежити величину пенсії за віком чотирма розмірами прожиткового мінімуму та запровадити призначення пенсії для інвалідів з дитинства без наявності страхового стажу.

Члени Комітету висловили низку зауважень до проекту, які мають бути відпрацьовані при підготовці його до другого читання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также